Macropharyngodon cyanoguttatus

View previous topic View next topic Go down

Macropharyngodon cyanoguttatus

Post by Trond Erik on Mon Nov 17, 2014 4:11 pm


MACROPHARYNGODON CYANOGUTTATUS
Norsk navn:
Engelsk navn:

.:BESKRIVELSE:.
Macropharyngodon er en slekt av gylter med ti forskjellige arter, mange av dem svært populære akvariefisker. På norsk kalles de leopardgylter.

Alle leopardgylter starter livet som hunner og skifter kjønn til hann når de vokser og når bestemte sosiale kriterier er nådd ("protogyne hermafroditter"). Kjønnskiftet kan ta så kort tid som to uker. Skiftet av kjønn er irreversibelt og medfører ofte endring i kroppstegninger. De fleste leopardgylter har tre faser med distinkte kroppstegninger: (1) som juvenil ikke-kjønnsmoden hunn, (2) voksen kjønnsmoden hunn, og (3) voksen kjønnsmoden hann (innen gylte-terminologien kalles dette en terminal-hann, da alle leopardgylter starter som hunner kalles hannen hos denne slekten også sekundær hann siden de har skiftet kjønn en gang. Det finnes da ingen primære hanner hos leopardgyltene).

Leopardgylter vil grave seg ned i sanda om natta eller ved tegn til fare.

Generelt kan det være vanskelig å venne leopardgylter til preparert fór og de tåler frakt dårlig. De regnes derfor som lite hardføre fisker med høy dødelighet.

.:UTSEENDE:.
Hunner eller ungfisker hos Macropharyngodon cyanoguttatus har brun kropp med runde, blå flekker på hvert skjell. Hodet er gul til brungult med blå bånd med mørk kant. Hanner har gulbrun kropp og gattfinne med blå flekker med mørk rand. Hodet er oransjegult med blå bånd med mørk kant. Som fullt utvokst kan den bli 11,5 cm i lengde.

.:ATFERD:.
M. cyanoguttatus er en aktiv jeger som hele tiden saumfarer levende stein på jakt etter småkryp den kan spise. I motsetning til de fleste andre gylter er den fredelig også mot artsfrender, og kan gå i gruppe. Den fortrekker å sove begravet i sand.

.:MATVANER:.
Leopardgylter er aktive jegere og vil kunne få i seg mye mat fra levende stein. Den kan også ta preparert for. M. cyanoguttatus kan være vanskelig å få til å spise.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Ingen informasjon tilgjengelig.

.:KILDER:.
Om slekten Macropharyngodon: http://reefbuilders.com/2015/05/15/leopards-tamarins-show-teeth/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
M. cyanoguttatus har høy dødelighet i fangenskap og den tåler frakt dårlig. Den må derfor regnes som en vanskelig fisk.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum