Ctenochaetus striatus

View previous topic View next topic Go down

Ctenochaetus striatus

Post by Trond Erik on Sun Nov 16, 2014 9:57 am


CTENOCHAETUS STRIATUS
Norsk navn: Stripete kirurg.
Engelsk navn: Striated Surgeonfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Ctenochaetus er en slekt av kirurgfisker som teller ni medlemmer. Artene i denne slekten anses som mindre aggressive enn kirurger flest, de blir generelt mindre, og de er blant de mest effektive algespiserne. Dette gjør dem til attraktive akvariefisker. Det som kjennetegner Chenochaeter fra andre kirurger er at de har en modifisert munn- og tannstruktur. Voksne individer har mer enn 30 tenner per kjeve som er fleksible og smale (derav det engelske navnet "Bristletooth"). I tillegg har de bare åtte stråler i ryggfinnen mens andre kirurger har ni.

Ctenochaeter lever vanligvis langs revs-vegger der de bombarderes av strømmer med rent og veldig oksygensrikt vann.

Det er en vanlig misfortåelse at Ctenochaeter er rene algeeter. Dette er ikke korrekt. Tennene er evolvert for å raspe løs detritus fra steiner og den karpe-lignende munnen for å suge inn denne løse detritus-massen som består av diatomer, små alge-fragmenter, uidentifiserbart organisk materiale og uorganiske sedimenter. I akvarier finner de derimot som oftest ikke nok detritus, og kosten vil bestå av en større andel alger. Ofte er det heller ikke nok algevekst, og fóring med preparert fór som inneholder alger (f. eks tørkete alge-flak) anbefales. Det anbefales at karet inneholder både levende stein og sandbunn for å gi det økologiske miljøet som vil stimulere vekst av alger og dannelse av detritus. Med mye overflate fra LS glassveggene, vil ære mye grobunn for alger.

Unge Ctenochaeter opptrer ofte i løse grupper. De har også annen farge enn de voksne, og denne fargen endres gradvis til den vokse fargen når de blir 7-8 m i lengde. Fargen hos ungfisker er ofte skarp gul, blå og oransje, mens voksne individer er mer kjedelige brune, svarte og beige, avhengig av art. Voksne individer danner som oftest stabile partnerskap, bortsett fra hos C. strigosus, som man finner alene.

Det er vanskelig å skille individer på kjønn, men hunn-fisker er ofte mindre enn hann-fisker. Ctenochaeter inneholder to toksiner, en av dem kommer fra diatomene de spiser, så ikke spis ctenochaeten din!

.:UTSEENDE:.
Ctenochaetus striatus har en oval kropp med mønster som endrer seg ettersom den blir eldre. Som ung har den oransje, vertikale striper på mørkebruk kropp. Som eldre har den oransje flekker i ansiktet og bølgete vertikale blå linjer langs den mørkebrune kroppen. Den kan bli opp til 26 cm i lengde selv om vanlig størrelse for voksne isker er 18 cm.

.:ATFERD:.
C. striatus oppfører seg som Ctenochaeter flest og opptrer som oftest alene eller i større grupper. Den parrer seg i større aggregater ("mass spawning"), som er observert hos en del andre Ctenochaeter.

Den er rolig og fredelig og vil ikke plage andre fisker eller andre dyr bortsett fra muligens andre Ctenochaeter. Den kan derimot bli plaget av andre mer aggressive kirurger som vil anse dem som en trussel mot deres territorie/mat.

.:MATVANER:.
C. striatus vil skrape LS og glass for alger og detritus. Den kan med fordel gis ekstra alger, f eks i form av tørkete flak. For optimal trivsel bør den ha tilgang til store overflater som er grobunn for alger, altså mye LS og et stort akvarium.

.:SYKDOM:.
Som andre kirurger kan Ctenochaetus rammes av HLLE, spesielt dersom de ikke har tilgang til nok alger.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
C. striatus er en fredelig og enkel fisk, gitt at den har tilstrekkelig tilgang til variert mat, da hovedsaklig alger av forskjellig slag. Den bør minimum ha 300 liter og da rikelig med LS.

NB: C. striatus inneholder minst to forskjellige typer toksiner. Ikke spis C. striatus-en din!

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum