Halichoeres rubricephalus

View previous topic View next topic Go down

Halichoeres rubricephalus

Post by Trond Erik on Tue Apr 15, 2014 4:01 pm


HALICHOERES RUBRICEPHALUS
Norsk navn: Rødhodet gylte.
Engelsk navn: Redhead wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Halichoeres er en slekt av gylter med 82 arter. De fleste blir i utvokst størrelse mellom 12 og 15 cm i lengde, men enkelte fisker kan bli større, som f. eks H. hortulanus som kan bli 25 cm og H. podostigma og H. chloropterus som kan bli 18 cm.

I likhet med gylter fra Macropharyngodon-slekten har de fleste voksne Halichoeres-gylter intrikate og ofte fargerike bånd på hodet og gjellelokk. Disse båndene er ofte mer markerte hos hanner enn hos hunner (bortsett fra hos H. rubricephalus der båndene ikke er å finne hos hannen men er tilstede hos hunnen).

Halichoeres-gylter er svært aktive fisker som stadig er på jakt etter små, bentiske virvelløse dyr. De vil kunne spise flatormer og andre problemdyr, men ikke regn med at de vil fjerne alle. De vil også kunne spise rørmark og andr børstemarker, mindre, ornamentale reker, og små snegler (som f. eks Stomatella). Heldigvis er de ikke interessert i muslinger og kotall-polypper, så de er hovedsaklig revs-trygge i de fleste saltvannsakvarier. De er som oftest svært enkle å venne til preparert fór og vil spise alt som tilbys.

De regnes også som svært hardføre og overlever ofte parasitt-utbrudd, toksiner, og dårlig vannkvalitet. De må ha dyp sandbunn for å sove i samt gjemme seg dersom farer truer. Sanda bør være finkornet uten harde, skarpe gjenstander som kan kutte opp fisken når de brøyter seg ned i sanda.

Generelt bør Halichoeres-gylter gå alene da de kan utvise territoriell aggresjon mot artsfrender. De er vanligvis ellers fredelige mot andre fisker.

.:UTSEENDE:.
Hanner hos Halichoeres rubricephalus skiller seg ut fra andre gylter ved det knallrøde hodet og grønn kropp. Hunner er vanskelig å skille fra mange andre oransje-stripete Halichoeres-hunner og er sjeldent å finne i handelen. Som fullt utvokst kan den bli 10 cm i lengde.

.:ATFERD:.
H. rubricephalus er antatt å være en aktiv og fredelig fisk, også mot artsfrender.

.:MATVANER:.
H. rubricephalus lever i naturen hovedsaklig av skalldyr som muslinger, rekedyr og kråkeboller.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en fredelig og vakker gylte. I likhet med de fleste andre gylter fra Halichoeres-slekten kan den finne på å nappe på forskjellige virvlløse dyr, også en del nyttedyr. På grunn av størrelsen og antatt aktivitetsnivå anbefales minimum 300 liter.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum