Acanthurus tristis

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus tristis

Post by Trond Erik on Wed Apr 09, 2014 9:56 am


ACANTHURUS TRISTIS
Norsk navn: Imitator-kirurg
Engelsk navn: Indian Ocean mimic surgeonfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Juvenile individer av Acanthurus tristis etterlikner dvergkeiseren Centropyge eibli med sin ovale kropp og vertikale oransje linjer, gule til oransje buk, og en farge som blir gradvis mørkere mot halefinnen. Som voksen har den grå kroppsfarge, hvite marginer på halefinnen, hvite tegninger i ansiktet, og svarte områder ved basen til brystfinnen. Den kan bli 25 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. tristis er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er svært aggressiv mot andre kirurger, men god mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere aggressiviteten. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. Det anbefales derfor at man ikke holder den sammen med andre kirurger. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
I naturen lever A. tristis av alger. For å sikre godt immunforsvar og helse må den derfor mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. tristis er en moderat vanskelig kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til riktig diett (nok alger), aggressivitet mot andre fisker og da spesielt andre kirurger, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 500 liter.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Voksent individ.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Juvenilt individ som etterligner C. eibli.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-35352.jpg
Kartet over som viser denne fiskens naturlige grografiske utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum