Linckia multifora

View previous topic View next topic Go down

Linckia multifora

Post by Trond Erik on Sun Apr 06, 2014 8:27 am


LINCKIA MULTIFORA
Norsk navn:
Engelsk navn:  Dalmatian Linckia, mottled Linckia, spotted Linckia, multicolor sea star og multi-pore sea star.

.:BESKRIVELSE:.
Linckia er en slekt av sjøstjerner som inneholder ni arter. Taksonomien rundt denne slekten er ikke helt klarlagt ennå, og fremtidige DNA-undersøkelser kan endre dette antallet betydelig. Sjøstjerner i denne slekten er svært tallrike men svært lite er kjent når det gjelder deres atferd og inkludert deres diett. Felles for dem alle er at de er hardføre sjøstjerner men som er sensitive ovenfor transport og akklimatisering. De kan formere seg aseksuelt (avkuttede armer kan vokse ut til hele sjøstjerner) og seksuelt (både hann og hunn finnes).

.:UTSEENDE:.
Linckia multifora har en liten sentral disk og fem lange, tynne, sylindriske armer som såvidt smalner av mot endene. Fargen varierer men inkluderer brun, rosa, red og grå med små rød flekker. Overflaten er grov. Den kan bli 13 cm i diameter.

.:ATFERD:.
L. multifora er en fredelig og trygg sjøstjerne. Den vil ikke utvise aggresjon mot noen, ikke engang artsfrender. I tillegg er den ikke mat for mange fisker siden den beskytter seg selv med forskjellige kjemikalier (saponiner).

Den kan derimot bli mat for pufferen Arothron nigropunctatus, som har spesialisert seg på ymse sjøstjerner, og for reka Hymenocera picta. Dette gjør at L. multifora i de aller fleste tilfeller går sammen med de andre dyrene man måtte ha i et saltvannsakvarie.

.:MATVANER:.
L. multifora spiser sannsynligvis biofilm fra steinene den beveger seg over. Den kan også sees med én til to armer strukket opp i været, sannsynligvis opptatt med å fange plankton med armene. I motsetning til mange andre sjøstjerner vil den som oftest ikke spise mat som gis til den, og heller kravle vekk fra døde fisker, muslinger, reker og lignende som har blitt gitt til den.

.:SYKDOM:.
L. multifora er ofte infisert av sneglen Thyca crystallina som borer seg inn i vevet dens. Dette er ikke et stort problem, men kan stresse et individ og gjør den mer sensitiv ovenfor andre sykdommer og endringer i vannkvalitet (f. eks ved transport og akklimatisering til nytt akvarium).

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Om slekten Linckia: http://www.advancedaquarist.com/2002/5/inverts

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Denne sjøstjernen må regnes som forholdsvis vanskelig. Dette skyldes at den er svært sensitiv ovenfor endringer i vannkvalitet og at akklimatisering derfor må gjøres riktig (men den er mindre sesitiv enn andre Linckia-arter). Skjer ikke dette riktig vil den sannsynligvis gå i oppløsing 1-2 uker etter tilførsel til nytt akvarium. I tillegg trenger den et stort akvarium for å finne tilstrekkelig fór (biofilm), og siden den som oftest ikke godtar fóring. Dette gjør at størst sjanse for suksess vil være med et modent akvarium (> 6 måneders alder) samt med betydelig størrelse.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Linckia multifora

Post by Trond Erik on Sun Jun 21, 2015 10:13 am

I fangenskap har L. multiflora blitt observert spisende på Asterina-sjøstjerner: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1745175&page=2

Det er ukjent om dette er noe den bare gjør når den er desperat sulten, og om den bare gjør det for å få i seg biofilm som er på og inni disse sjøstjernene.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum