Synapta maculata

View previous topic View next topic Go down

Synapta maculata

Post by Trond Erik on Sat Apr 05, 2014 7:27 am


SYNAPTA MACULATA
Norsk navn:
Engelsk navn: Medusa worm.

NB: Alle sjøpølser i familien Synaptidae kalles på engelsk for "medusa worm".

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Synapta er en slekt av sjøpølser i familien Synaptidae. Sjøpølser i Synaptidae-familien kjennetegnes ved å mangle tubeføtter og beveger seg ved peristaltiske sammenterkninger (omtrent som meitemarker). Flere av artene i denne familien lever av detritus som de finner ved hjelp av tentaklene sine i substratet. Dessverre trenger de, i likhet med mange sjøstjerner, veldig mye mat og r derfor uegnet for et liv i fangenskap.

De mangler også Cuvierian-organet som er assosiert med toksinet holothurin hos sjøpølser og -epler. Dette betyr at sjøpølser i denne familien anses som mindre farlige enn mange andre sjøpølser og -epler selv om de kan ha noe holothurin andre steder i kroppen. De har også andre ubehaglige kjemikalier i kroppen for å gjøre dem usmakelige for rovdyr. Derfor er det ekstra viktig å fjerne sjøpølser raskt fra et akvarium etter at de har dødd slik at ikke holothurin slippes ut i akvariet.

Et annet kjennetegn ved sjøpølser i familien Synaptidae er at de er svært gode på å regenerere seg selv. Studier har vist at enkelte arter kan regenerere seg fullstendig fra en mindre del av enten fronten eller enden, gitt at individene var friske og hadde god tilgang til næring.

.:UTSEENDE:.
Synapta maculata er grå med svarte bånd. Den kan bli 2 m i lengde.

.:ATFERD:.
Lite er kjent om atferden til S. maculata. I likhet med andre sjøpølser og -epler antas den å inneholde toksiner.

.:MATVANER:.
Lite er kjent om matvanene til S. maculata men det antas at den lever av detritus. Som andre Synpantidaer og på grunn av størrelsen, antas det at den trenger store mengder mat og dermed er uegnet for de fleste akvarier.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Om familien Synaptidae: http://www.advancedaquarist.com/2002/11/inverts

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
S. maculata antas å være et vanskelig dyr å holde i fangenskap da den trenger vann med store mengder mat. I tillegg kan den skille ut toksiner dersom den skades eller dør, som kan, i verste fall, skade andre dyr i akvariet.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum