Centropyge argi

View previous topic View next topic Go down

Centropyge argi

Post by Trond Erik on Sun Jan 13, 2013 1:23 pm


CENTROPYGE ARGI
Norsk navn: Argi-dvergkeiser, engelsk navn: Pygmy Angelfish og Cherub Angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. argi har en blå kropp med gult hode. Finnene har en lyseblå, intens kant.

Fullt utvokst blir C. argi 7-8 cm.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. To C. argi-hanner i samme kar vil kunne slåss til døden. Den liker å kunne stikke seg bort og alvariet bør derfor være innredet med huler og ganger.

.:MATVANER:.
C. argi er altetende og bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
C. argi har blitt drettet opp i fangenskap men per dags dato er det ikke mulig å få tak i oppdrettsindivider i Norge.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk men siden den napper på mange koraller og muslinger er den ikke en fisk for alle. Den lille størrelsen gjør at den kan gå i mindre akvarier. Undertegnede hadde en C. argi i et 130 liters kar, men det føltes helt på grensen for en så aktiv fisk.

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum