Bredbåndet klovnefisk (Amphiprion latezonatus)

View previous topic View next topic Go down

Bredbåndet klovnefisk (Amphiprion latezonatus)

Post by Trond Erik on Sat Mar 01, 2014 1:09 pm


AMPHIPRION LATEZONATUS
Norsk navn: Bredbåndet klovnefisk.
Engelsk navn: Wide-band anemonefish og Latz clowfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amphiprion er en slekt av klovnefisker som inneholder 29 arter og som er kjent for sine symbiotiske forhold med forskjellige anemoner. Flere er også populære arter i saltvannsakvarier.

Klovnefisker trives best dersom de lever i symbiose med en anemone. Forskjellge klovnefisker foretrekker forskjellige anemoner (selv om de i akvarier kan ta til takke med andre anemoner eller sågar andre koraller). I naturen finner man aldri klovnefisker uten anemoner (bortsett fra de som ikke har funnet seg en ennå), så det er åpenbart at denne relasjonen er svært viktig for fiskene. Den er også viktig for anemoner, og anemoner der forskere har fjernet klovnefisker blir raskt angrepet av rovdyr som forskjelle sommerfuglfisker. I dette forholdet får klovnefiskene beskyttelse i form av anemonens tentakler mens anemonen får næring i form av fiskebæsj og mat som klovnefisken vil dele med anemonen, samt økt oksygenopptak pga klovnefiskens bevegelser.

Klovnefisker finner frem til sine favorittanemoner ved hjelp av lukt. I fravær av egnete anemoner vil de som oftest flytte inn i noe annet. Dette kan være en anemone som de ikke bor i naturlig, men kan også være en korall eller sågar noe helt annet. Dette tyder på at instinktet om å bo i noe er svært sterkt hos klovnefisk.

Klovnefiskene beskytter seg mot anemonens tentakler ved å skille ut et beskyttende slimlag. Dersom klovnefisker har bosatt seg i en anemone vil de holde seg til den og bare søke mat i umiddelbar nærhet. De vil også forsvare anemonen mot andre fisker samt mate den.

For mer om klovnefisker og forholdet med anemoner, se her: http://www.saltvannsprat.com/t198-klovnefisker-og-deres-forhold-med-anemoner

.:UTSEENDE:.
A. latezonatus er mørkebrun til svart med tre hvite bånd. Det midterste båndet er uvanlig bredt. Ryggfinnen og toppen av ryggen kan være oransje. Voksne individer har i tillegg hvit underkjeve. Den kan bli 14 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. latezonatus lever i symbise med Heteractis crispa.

A. latezonatus  er sekvensielle hermafroditter og lever i grupper den én hunn er dominant. De andre klovnefiskene er enten kjønnsmodne hanner eller ikke-kjønnsutviklete ungfisker. Dersom hunnen dør vil en av de andre fiskene i gruppen utvikle seg til ny hunn.

A. latezonatus regnes blant de meste aggressive klovnefiskene. Dne bli i tillegg stor, så dette kan være en vanskelig fisk å holde.

.:MATVANER:.
A. latezonatus  er alteter og vil spise frossenfor, pellets og flakfor samt alger. I naturen lever de av bentiske alger og smådyr.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Dette er en av få fisk som det drives industriell oppdrett av men hvorvidt oppdrettede individer er tilgjengelige i Norge er ukjent.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. latezonatus  er en enkel og svært hardfør fisk og egner seg godt for nybegynnere men kan være svært aggresiv ovenfor artsfrender, andre klovnefisker og alt som kommer nært territoriet dens.


Last edited by Trond Erik on Thu Jun 25, 2015 5:53 pm; edited 3 times in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Bredbåndet klovnefisk (Amphiprion latezonatus)

Post by Trond Erik on Sat Mar 01, 2014 1:11 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum