Eunice sp.

View previous topic View next topic Go down

Eunice sp.

Post by Trond Erik on Fri Feb 28, 2014 9:31 am


EUNICE SP.
Norsk navn:
Engelsk navn: Eunice worm.

NB: Mange akvarister referer til enhver Eunicid-orm som en "bobbitorm". Dette er ikke korrekt, bare Eunice aphroditois har dette navnet. Bobbitormer er også ekstremt sjeldne i fangenskap da de lever i huler i mudder og sand på dypt vann og således ikke kommer inn som haikere på levende stein og koraller.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Eunice er en slekt av fritt bevegelige havbørsteormer med 25 arter.

.:UTSEENDE:.
Eunice-ormer blir fra 0,5 til 300 cm i lengde, avhengig av art. Som andre havbørsteormer er kroppen inndelt i mange segmenter. På det fremste segmentet, hodet, har de to øyner og fem distinkte tentakler. Disse fem tentaklene brukes til å skille dem fra andre lignende havbørsteormer. Fargen varierer fra mørkelilla/brun til rødbrun med en hvit ring ved fjerde segment. Det er også vanlig at overflaten er iridiserende.

Folk har forskjellig oppfatning om det rare utseende deres. LeslieH fra Reef Central, som er en autoritet på havbørsteormer, skrev følgende "One of my colleagues would be unhappy to hear an eunicid described as nasty. He thinks they're so pretty he named his daughter Eunice!".

.:ATFERD:.
Eunice-ormer er nattaktive dyr med velutviklete sanseorganer og en forholdsvis stor hjerne. De fleste arter vil leve i huler i levende stein (et unntak er ovennevnte E. aphroditois, bobbitormen, som lever i huler den lager i mudder og sand). Hulene blir stabilistert av slim som ormene skiller ut. Om natten vil de sakte komme frem for å lete etter mat, dersom de da forstyrres vil de raskt trekke seg tilbake til hulen. Hastigheten de trekker seg tilbake på har blitt målt til mer enn 6 m/s (!).

Mange akvarister ønsker å fjerne Eunice-ormer, noe som er lettere sagt enn gjort. Dette gjøres enklest ved å skylle steinen den lever i med kullsyreholdig vann. Ormen vil da komme ut.

Eunice-ormer har også evnen til å regnerere seg dersom den skulle bli delt. Å dele den i to vil altså ikke føre til at den dør. Kutter man nært nok hodet vil begge de to delene bli til nye ormer. Kutter man for langt vekk fra hodet, vil bare hode-delen gro ut ny bakkropp, den andre delen vil dø.

.:MATVANER:.
De fleste Eunice-ormer er åtseletere og vil leve av matrester og døde dyr. I så måte er de et nyttedyr på linje med f. eks eremitter og reker. Noen få arter er derimot jegere, som den beryktede bobbitormen som fanger fisk. Enkelte arter har også blitt observert mens de spiser koraller. Dette har ført til at de aller fleste akvarister automatisk fjerner Eunice-ormer som de finner.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Et veldig enkelt dyr å holde som man ofte ikke engang vet man har. Vanligvis et nyttedyr men enkelte arter kan være en fare for andre dyr i akvariet, inkludert fisker og koraller.


Ukjent Eunice sp.


Eunice harassi.


Den beyktede Eunice aphroditois - bobbitormen - som mange akvarister har hørt om men så og si ingen har hatti karene sine.


Last edited by Trond Erik on Wed May 06, 2015 9:10 am; edited 1 time in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Eunice sp.

Post by Trond Erik on Fri Feb 28, 2014 9:33 am

I likhet med mantisreker er det ingenting i veien for å ha Eunice-ormer i eget kar. De er fascinerende dyr som fortjener et bedre rykte enn de har.
_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum