Stichodactyla tapetum

View previous topic View next topic Go down

Stichodactyla tapetum

Post by Trond Erik on Wed Feb 26, 2014 6:07 pm


STICHODACTYLA TAPETUM
Norsk navn:
Engelsk navn: Mini carpet anemone og Maxi-mini anemone.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Stichodactyla er en slekt av anemoner som inkluderer S. haddoni, S. gigantea, S. tapetum, S. mertensii, S. duerdeni (altarnativt Homostichanthus duerdeni) og S. helianthus. Flere av disse er populære i saltvannsakvarier, men de kan være vanskelig å holde over tid. Stichodactyla er verter for forskjellige klovnefisker.

.:UTSEENDE:.
Stichodactyla tapetum er en liten teppeanemone som typiske blir 15 cm i diameter, selv om noen individer ikke blir mer enn noen få cm i diameter hvilket kan implisere at det egentlig er snakk om minst to forskjellige arter. I tillegg til størrelsen skiller de seg fra mange lignende anemoner ved å være svært klebrige.

.:ATFERD:.
S. tapetum har svært klebrige tentakler men på grunn av den beskjedne størrelsen representerer den i mindre grad en fare for fisker. Den kan bevege seg dersom den ikke er fornøyd med plasseringen, f. eks hvis den ikke får nok lys eller sirkulasjon.

I motsetning til mange andre anemoner er ikke S. tapetum en naturlig vert for klovnefisker. Den er derimot attraktiv for symbioiske reker som Thor amboinensis og Periclimenes spp.

Den regnes også som mer hardfør enn større teppeanemoner som tradisjonelt har hatt dårlig overlevelse i saltvannsakvarier.

.:MATVANER:.
S. tapetum er en fotosyntetisk korall og vil foretrekke kraftig lys. Det er ikke nødvendig å mate S. tapetum-anemoner, og gjør man dét må man forvente raskere vekst. Når det er sagt så vil anemonen trives bedre om den får mat. Mat den én gang i uken med oppkuttet fisk, skalldyr, krepsdyr, eller lignende, men pass på at bitene ikke er for store for munnen.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
S. tapetum kan enkelt deles. Kutt anemonene i to like store deler, dypp de to halvdelene i jod-saltvannsløsning og plassér dem tilbake i et akvarium for leging.Tre-fire uker senere vil de to delene være helt restituert. Mortaliteten ved slik propagering er svært lav.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
S. tapetum er en av de enklere anemoner å holde i fangenskap.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum