Canthigaster rostrata

View previous topic View next topic Go down

Canthigaster rostrata

Post by Trond Erik on Fri Feb 21, 2014 8:49 am


CANTHIGASTER ROSTRATA
Norsk navn:
Engelsk navn: Caribbean sharpnose puffer

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Canthigaster er en slekt av kulefisk bestående av 36 forskjellige arter. Kulefisk er nærtbeslektet med piggsvinfisk og kan i likhet med dem blåse seg opp dersom farer truer. Piggene hos kulefisk er derimot små og tynne og vises bare når de blåser seg opp. Det latinske navnet på kulefisk er Tetraodontidae og dette navnet spiller på fire store tenner som fiskene bruker for å knuse skalldyr og muslinger.

Kulefisk regnes blant de mest giftige skapninger vi kjenner til. Enkelte indre organer og hos enkelte arter skinnet, kan inneholde giften tetratoxin. Ikke alle arter er giftige, derimot.

Kulefisk er generelt dårlige svømmere. Kulefisk i slekten Canthigaster utmerker seg ved å ha en forlenget snute.

.:UTSEENDE:.
Canthigaster rostrata er brun til mørkegrå på oversiden av kroppen og hvit til beige på undersiden. Den han en rekke lyseblå flekker på undersiden av kroppen og en del korte, blå striper her og der. Halefinnen har svarte marginer på oversiden og undersiden, som strekker seg et stykke fremover på fisken, og er gulaktig. Den kan bli 12 cm i lengde.

.:ATFERD:.
I likhet med andre kulefisk vil C. rostrata svelge vann dersom fare truer og dermed blåse seg opp slik at den er vanskelig å svelge. Den er en dårlig svømmer og vil foretrekke roligere strøm i fangenskap. De bør ikke gå sammen med aggressive fisker da de let kan mobbes.

.:MATVANER:.
C. rostrata lever hovedsaklig av sjøgress, svampe, krabber og andre skalldyr, skjell, børsteormer, kråkeboller, sjøstjerner og alger. De er ikke trygge sammen med koraller.

Det er viktig å mate dem minste to ganger om dagen, spesielt i akvarier uten mye alger og fastsittende virvelløse dyr de ellers ville ha fått i seg. De vil også trenger levende stein for å kunne gnage og slite ned tennene som vokser kontinuerlig.

.:SYKDOM:.
Dersom et individ har kronisk og assymtrisk oppblåsing av  kan det skyldes innvollsorm fra slekten Philometra. Kulen på magen kan ofte forflytte seg ettersom ormen rører på seg. Dette kan behandles med preparater mot endo-parasitter (merk: må kanskje gjøres i karantene-kar).

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en moderat vanskelig fisk å holde i fangenskap da den trenger mye mat ofte, og i tillegg vil mange individer kan nappe på både koraller og en del nyttedyr. Vennligst ikke skrem fisken for å se den blåse seg opp, det stresser den og er dårlig form.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum