Cetoscarus bicolor

View previous topic View next topic Go down

Cetoscarus bicolor

Post by Trond Erik on Tue Feb 18, 2014 7:35 pm


CETOSCARUS BICOLOR
Norsk navn: Tofarget papegøyefisk.
Engelsk navn: Bicolor parrotfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cetoscarus er en slekt av papegøyefisker. Papegøyefisker regnes enten som en egen familie (Scaridae) eller som en subfamilie (Scarinae) under gyltene. I alle tilfeller er de nært beslektet med gyltene og deler mange trekk med dem.

Generelt blir papegøyefisker store og er av denne grunn ikke egnet for de fleste saltvannsakvarier. Det som derimot gjør dem svært ugnet er deres særegne diett: alger som de får i seg ved å spise levende stein. Steinen, som er brgrodd av algene, går gjennom hele fordøyelsessystemet og kommer ut som fint pulver -- uten algene. De vil også gnage på levende steinkoraler for å få i seg zooxhantellaene som lever i symbiose med korallene. Denen atferden gjør dem svært destruktive og særdeles lite egnet for de aller, aller fleste saltvannsakvarier.

Den spesielle dietten gjør også at de har tragisk dårlig overlevelse i fangenskap, og de aller fleste individer dør i løpet av kort tid.

Et annet kjennetrekk ved papegøyefisker er at de, i likhet med gyltene, skifter form og farge ettersom de utvikler seg. De er hermafroditter og har flere livssykler med spesielle utseender: juvenile individer, unge hanner og hunner, eldre hunner, og super-hanner.

Om natten sover de på bunnen, ofte innhyllet i en kokong de spinner av eget slim, slik som flere gylter gjør.

.:UTSEENDE:.
Som juvenil har Cetoscarus bicolor hvit kropp, oransje hode med et lysere felt nær munnen. Finnene er lysebrune. Når de går inn i den initielle fase som hann eller hunn er de relativt kjedelige i fargen. Hunner har to farger: den øvre halvdelen er gul mens skjellene på den nedre halvdelen er grønne med svarte tupper. Det meste av hunnens hode er lysgrå på farge og den mindre regionen under munnen er nesten svart. Finnene er svarte. Fargene til superhannen er mer intense. Skjellene på kroppen er grønne med rosa tupper og hodet er grønt med rosa flekker. Finnnen er en blanding av rosa, lilla, grønne og blå. I området under munnen er det et grønt bånd med rosa under. Initial-fase hanner er mye mindre enn superhanner og har mer nedtonede farger. I alle faser har denne fisken oransje øyne. Superhannen kan bli opp til 90 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Ce. bicolor er en relativt fredelig fisk som juvenil og hunn, men etter å ha utviklet seg til å bli hann blir den territoriell. Med en mulig størrelse på 90 cm sier det seg selv at den trenger mye svømmeplass.

.:MATVANER:.
Store individer vi nesten utelukkende leve av alger de får ved å gnage i seg stein og koraller. I løpet av et år kan de på denne måten produserer 90 kg med korallsand og er dermed en viktig faktor i oppbygging av tropisk sand.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Denne fisken egner seg bare for eksperter med svært store akvarer som vet hva de gjør. Svært få private akvarister kan forventes å kunne tilby denne fisken det den trenger for å trives.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
En superhann.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Superhann som kurtiserer en utvokst hunn.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Initiell-fase hunn.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Juvenilt individ.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-25690.jpg
Bildet over viser denne fiskens geografiske utstrekning og er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cetoscarus bicolor

Post by Trond Erik on Tue Feb 18, 2014 8:47 pm

Jan Holt har en av disse til salgs  Lurer på hvor stort akvarium en aktiv fisk på 90 cm (gitt at den virkelig blir så stor) egentlig bør ha?

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum