Amphiprion chrysopterus

View previous topic View next topic Go down

Amphiprion chrysopterus

Post by Trond Erik on Mon Feb 17, 2014 9:28 pm


AMPHIPRION CHRYSOPTERUS
Norsk navn: Oransjefinnet klovnefisk.
Engelsk navn: Orange-fin clownfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amphiprion er en slekt av klovnefisker som inneholder 29 arter og som er kjent for sine symbiotiske forhold med forskjellige anemoner. Flere er også populære arter i saltvannsakvarier.

Klovnefisker trives best dersom de lever i symbiose med en anemone. Forskjellge klovnefisker foretrekker forskjellige anemoner (selv om de i akvarier kan ta til takke med andre anemoner eller sågar andre koraller). I naturen finner man aldri klovnefisker uten anemoner (bortsett fra de som ikke har funnet seg en ennå), så det er åpenbart at denne relasjonen er svært viktig for fiskene. Den er også viktig for anemoner, og anemoner der forskere har fjernet klovnefisker blir raskt angrepet av rovdyr som forskjelle sommerfuglfisker. I dette forholdet får klovnefiskene beskyttelse i form av anemonens tentakler mens anemonen får næring i form av fiskebæsj og mat som klovnefisken vil dele med anemonen, samt økt oksygenopptak pga klovnefiskens bevegelser.

Klovnefisker finner frem til sine favorittanemoner ved hjelp av lukt. I fravær av egnete anemoner vil de som oftest flytte inn i noe annet. Dette kan være en anemone som de ikke bor i naturlig, men kan også være en korall eller sågar noe helt annet. Dette tyder på at instinktet om å bo i noe er svært sterkt hos klovnefisk.

Klovnefiskene beskytter seg mot anemonens tentakler ved å skille ut et beskyttende slimlag. Dersom klovnefisker har bosatt seg i en anemone vil de holde seg til den og bare søke mat i umiddelbar nærhet. De vil også forsvare anemonen mot andre fisker samt mate den.

For mer om klovnefisker og forholdet med anemoner, se her: http://www.saltvannsprat.com/t198-klovnefisker-og-deres-forhold-med-anemoner

.:UTSEENDE:.
A. chrysopterus har kort og dyp kropp. Den er generelt gul mot kantene og gulbrun til mørkebrun på midten av sidene. Den har to vertikale hvite bånd, det første bak øynene og det andre foran gattåpningen. Finnene er gule til oransje. Juvenile individer er oransje. Halefinnen er ofte hvit eller gul avhengig av lokalitet (fisk fra Fiji og Tonga har gul halefinne mens fisk fra Marshall-øyene og Solomon-øyene har hvite halefinner). Utvokste hunner kan bli opp til 17 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. chrysopterus lever naturlig i Entacmaea quadricolor, Heteractis aurora, Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Stichodactyla haddoni, og Stichodactyla mertensii.

A. chrysopterus er sekvensielle hermafroditter og lever i grupper den én hunn er dominant. De andre klovnefiskene er enten kjønnsmodne hanner eller ikke-kjønnsutviklete ungfisker. Dersom hunnen dør vil en av de andre fiskene i gruppen utvikle seg til ny hunn.

.:MATVANER:.
A. chrysopterus er alteter og vil spise frossenfor, pellets og flakfor samt alger. I naturen lever den av planktoiske kopepoder, alge, børsteormer og pelagiske tunikater.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Dette er en av få fisk som det drives industriell oppdrett av.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. chrysopterus er en enkel fisk og egner seg godt for nybegynnere. Den er vanligvis ikke aggresiv mot andre fisk, bortsett fra artsfrender som ikke hører til dens eget harem. Den vil derimot kunne jage bort andre fisker og dyr som kommer for nært anemonen den bor i.


Last edited by Trond Erik on Wed Mar 19, 2014 6:30 pm; edited 1 time in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Amphiprion chrysopterus

Post by Trond Erik on Mon Feb 17, 2014 9:37 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum