Acanthurus nigricauda

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus nigricauda

Post by Trond Erik on Tue Feb 04, 2014 9:54 am


ACANTHURUS NIGRICAUDA
Norsk navn: Epålett-kirurg
Engelsk navn: Epaulette surgeonfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus nigricauda har en mørkebrun til gråblå kropp. Voksne individer (> 6 cm) har et svart bånd som strekker seg litt bak øvre gjelleåpning (derav navnet epålett = skulderklaff). Halen har et hvit bånd ved roten. Ryggfinnen er gul, og brystfinnene har gul ytre kant. Det er også en tynn, svart strek som dekker piggen ved haleroten. Den kan bli 40 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. nigricauda er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er av de mindre aggressive kirurgene, men kan alikevel utvise aggresjon mot andre kirurger. God mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere aggressiviteten. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
A. nigricauda antas å være den kirurgen som har en naturlig diett med mest innhold av kjøtt. Den antas også å leve i naturen av filamentøse alger. For å sikre godt immunforsvar og helse må den mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil naturligvis også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. nigricauda er en relativt enkel kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til aggressivitet mot andre fisker, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 1200 liter.
Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum