Genetikken til varmetolerant Acropora

View previous topic View next topic Go down

Genetikken til varmetolerant Acropora

Post by Trond Erik on Wed Jan 09, 2013 4:07 am

Den største trusselen til verdens korallrev er sannsynligvis global oppvarming. Det skal ikke mange graders økning til før koraller dør. Heldigvis har man tidligere funnet enkelt-kolonier av koraller som har overlevd store episoder med død pga økt temperatur, så det er åpenbart at noen varianter er mer varmetolerante enn andre, og dette gir håp.

Forskere ved Stanford har nylig publisert en studie i Proceedings of the National Academy of Sciences der de undersøkte den genetiske bakgrunnen til varmetolerante koraller. De tok utgangspunkt i to kolonier av Acropora hyacinthus - en som lever høyt på revet og som periodisk blir utsatt for høye temperaturer, og en som lever dypere og kjøligere. Begge disse koloniene vokste i nærheren av hverandre.

Forskerne så deretter på hvilke gener som er aktivt uttrykt i dissr to koloniene får å avdekke evt tilpasninger til høy temperatur. Det viste seg at den varmetolerante kolonien har et vidt forskjellige uttrykk av gener der hundrevis enten var mer eller mindre aktive enn i den kjøligere kolonien. Spesielt så de at gener som koder for proteiner som er involvert i fysiologisk stress, programmert celle-død, varmesjokk m.m. var oppregulert. Det antas at økte doser av disse proteinene beskytter korallen mot skader forårsaket av høy temperatur.

Kilde: Barshis, D. J., J. T. Ladner, T. A. Oliver, F. O. Seneca, N. Traylor-Knowles, and S. R. Palumbi. 2013. Genomic basis for coral resilience to climate change. Proc. Nat. Acad. Sci. published online January 7, 2013: doi: 10.1073/pnas.1210224110.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Genetikken til varmetolerant Acropora

Post by Trond Erik on Mon Feb 04, 2013 6:12 pm

Det er visst mye forskning på varme-tolerante koraller for tiden. Et annet forskningsteam har nå fått støtte til å forske på koraller som vokser i den Persiske Gulf. Disse korallene tåler jevnlig så mye som 36 grader. Etter å ha etablert måter for å dyrke disse Acropora-korallene i fangenskap har teamet sett på hvilke zooxhantellae de inneholder. Hypotesen var at de levde i symbiose med spesielle zooxhantellae som er kjent for å være ekstra varmetoleranse slik at korall-bleking ikke skjer når tempen stiger. Det som så langt har overrasket forskerne er at de zooxhantellae som korallene har ikke er av typiske varmetolerante typer.

Les mer her: http://www.advancedaquarist.com/blog/how-do-corals-survive-in-the-hottest-reefs-on-the-planet
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum