Chelidonura varians

View previous topic View next topic Go down

Chelidonura varians

Post by Trond Erik on Sat Feb 01, 2014 6:28 pm


CHELIDONURA VARIANS
Norsk navn: ?
Engelsk navn: Blue velvet nudibranch.

NB: Det engelske trivialnavnet over er strengt tatt ikke korrekt, denne arten er ikke en nakensnegle ("nudibranch", fra kladen Nudipleura) men en bakgjellesnegle fra kladen Cephalaspidea.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Chelidonura er en slekt av små og ofte fargerike bakgjellesnegler i subordenen Cephalaspidea. De som skiller snegler i Chelidonura-slekten fra andre bakgjellesnegler, er de to lange "halene". Medlemmer i denne slekten har også evolvert øyer på bakre del av hodet og grupper av sanse-cilia rundt munnne. Med disse ciliaene er de i stand til å spore bytte.

Bakgjellesnegler i subordenen Cephalaspidea har som oftest skall, men det kan ofte være kraftig redusert i størrelse eller internt. Hodet er ofte utstrekt i bredde, og brukes til å ploge i sanden. De lever ofte såvidt begravet i sand eller på steiner. De har vel-utviklete organer for å detektere bytte, som kan være forskjellige børsteormer. Flere arter er glupske rovdyr.

.:UTSEENDE:.
Chelidonura varians er svart med blå striper langs ytre del av kroppen og ned midten av hodet. Hodet er hammer-formet (i tråd med andre Cephalaspideaer, og den har to haler (i likhet med andre Chelidonuraer) som får den til å ligne på en flatorm.

.:ATFERD:.
Et fredelig dyr som er sensitiv for endringer i vann-kjemi og har kort naturlig levealder.

.:MATVANER:.
C. varians er en flatorm-spesialist.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er et vanskelig dyr å holde i fangenskap da den bare spiser flatormer. Den egner seg av samme grunn svært godt for bekjempelse av flatorm-utbrudd, men vil som oftest dø ut når flatormene er utryddet. Av denne grunn egner den seg bare for akvarister som vet hva de gjør og har tilgang til flatormer slik at de kan holde den i live ut dens naturlige levetid.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum