Chiloscyllium punctatum

View previous topic View next topic Go down

Chiloscyllium punctatum

Post by Trond Erik on Sat Feb 01, 2014 2:47 pm


CHILOSCYLLIUM PUNCTATUM
Norsk navn: Brunbåndet bambushai.
Engelsk navn: Brownbanded bamboo shark, Blackbanded bamboo shark og Cat shark.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Chiloscyllium er en slekt av bambushaier (familien Hemiscylliidae) som består av 8 arter. Bambushaier er relativt små haier, og den største arten blir ikke mer enn 121 cm i lengde. De har lange, sylinderformete kropper med korte følehorn ("barbels") og store neseåpninger. De har uvanlig lange haler som er lengre enn resten av kroppen. De er trege fisker som lever av virvlløse dyr og fisker de fanger på bunnen.

Haier i slekten Chiloscyllium skiller seg fra den andre slekten bambushaier, Hemiscyllium, ved å ha lange snuter med subterminale neseåpninger. Øynene er bare svakt hevete. Munnen er nærmere øynene enn tippen av snuten.

.:UTSEENDE:.
Chiloscyllium punctatum har som en svarte bånd som krysser kroppen og ofte noen flekker her og der. Som voksen mister den disse båndene og blir ensfarget lysebrun, som oftest uten flekker og markeringer. Den kan bli 104 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Som andre bambushaier er C. punctatum en rolig hai som foretrekker å ligge stille på bunnen, gjerne delvis i skjul i ei hule. De egner seg derfor bedre i akvarier enn andre haier. De liker å grave og all aquascape må derfor sikres godt. Den foretrekker å ligge på sand; ligger den på stein kan huden på buken skrapes opp med infeksjoner som resultat.

Den bør ikke holdes sammen med avtrekkere og kulefisk siden disse vil nappe på haiens finner.

.:MATVANER:.
I naturen jakter C. punctatum om natten, og da på skalldyr og fisker den fanger på bunnen. I fangenskap kan den fores med reker, fiskebiter, muslinger (gjerne med skall), blekksprut og lignende. Den vil spise alle skalldyr den kommer over i akvariet. Å mate haier fører ofte til mye matrester og akvariet må ha god filtrering for å forhindre at dette fører til høye næringsverdier i karet.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette regnes som en enkel hai men den vil trives best i store kar dedikert til dens behov, dvs med kraftig, solid steinstrukturer og uten mindre fisk og skalldyr den kan spise. På grunn av størrelsen bør den minimum ha 1200 liter og da helst med så stort bunnareal som mulig (prioriter bredde og lengde framfor høyde), og dekket med sand.


Voksent individ.


En ungfisk.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-31573.jpg
Kartet over viser denne fiskens utbredelse og er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum