Valenciennea strigata

View previous topic View next topic Go down

Valenciennea strigata

Post by Trond Erik on Thu Jan 16, 2014 8:26 am


VALENCIENNEA STRIGATA
Norsk navn: Gullhodet sovekutling.
Engelsk navn: Blueband goby og Sleeper gold head goby.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Valenciennea er en slekt av bunn-levende, små kutlinger med 15 arter som kalles sovekutlinger på norsk. De foretrekker sandbunn og vil ofte tilbringe lang tid liggende stille på sanda, derav navnet.

Medlemmer av denne slekta er kjent for å sile sand på jakt etter mat. De biter da over en munnfull sand som de så siler over de spesialiserte gjellene sine; ev dyr i sanda blir silt ut og svelget.

.:UTSEENDE:.
Valenciennea strigata er hvit med gullfarget hode og et blått bånd som går fra under øynene og litt bakover. Den kan bli 18 cm i lengde.

.:ATFERD:.
En rolig og fredelig fisk som er fullstendig revsikker. Den må (sannsynligvis) ha sand for å overleve og det vil være en fordel om karet er modent slik at sanda inneholder mye levende organismer. Den vil også bruke sanda til å grave seg hule. Vil bo alene eller sammen med en partner. Tilbringer mye tid liggende på sanda. Vil utvise aggressivitet mot artsfrender i fangenskap, så ett individ eller et etablert lekspar anbefales.

.:MATVANER:.
V. strigata vil i likhet med mange andre sovekutlinger sile sand på jakt etter mat. Dette kan føre til "sandstorm" i akvariet dersom sanda er finkornet, og kan føre til at koraller som ligger på sanda plages. Ofte er det ikke nok levende å finne i sanda og den kan med fordel mates med synkende pellets eller frysetørket fór som punktmates slik at den får i seg nok mat. Det er derimot ikke gitt at den vil akseptere preparert fór.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en fredelig fisk men dietten kan medføre at den ikke vil overleve over lengre tid i ethvert akvarium. Den vil derfor egne seg best i modne kar (med mye levende dyr i sanda), store kar (med mye sand) eller dersom den kan punktmates. Gitt et modent kar ev at den lar seg punktmates, kan det holde med 130 liter, hvis ikke bør den ha betydelig større volum.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum