Rhinomuraena quaesita

View previous topic View next topic Go down

Rhinomuraena quaesita

Post by Trond Erik on Wed Jan 15, 2014 9:59 pm


RHINOMURAENA QUAESITA
Norsk navn: Båndmurene.
Engelsk navn: Ribbon eel.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Rhinomuraena er en monotypisk slekt av murener bestående av arten Rhinomuraena quaesita.

.:UTSEENDE:.
Rhinomuraena quaesita kan minne om den mytologiske kinesiske dragen med en lang, tynn kropp og høye ryggfinner. Arten kan enkelt identifiseres på de forlengete, ytre neseborene. Ungfisker er helt svarte med gul ryggfinne. Voksne hunner er gule med svart gattfinne og hvite kanter på finnene. Voksne hanner er blå med gul ryggfinne. Den kan bli omtrent 1 meter i lengde.

NB: Tidligere var det antatt at dette var to arter: den blå var R. quaesita og den svarte var R. amboinensis. Da det ble oppdaget at disse variantene var samme art ble de slått sammen som R. quaesita

.:LEVEALDER:.
Det sies at R. quaesita kan leve i 20 år.

.:ATFERD:.
R. quaesita er den eneste murenen som er sekvensiell hermafroditt og skifter fra hunn til hann (som mange gylter).

Som murene flest tilbringer R. quaesita mye tid delvis skjult mellom steiner der den venter på at passende byttedyr skal komme forbi. Dersom den svømmer mye rundt kan dette være et tegn på at den er sulten og leter etter byttedyr.

De fleste murener som dør i fangenskap har krøpet ut av akvariet, så det er viktig at karet har lokk eller er sikret mot slik rømming. R. quaesita kan klare å komme seg gjennom svært små hull.

I likhet med andre mureneer produserer den slim som gir den beskyttelse mot ektoparasitter som den ellers lett hadde fått når den svømmer langs bunnen og skraper kroppen mot steiner.

.:MATVANER:.
R. quaesita lever av fisk og reker og er ikke trygg sammen med mindre fisker. Den er også svært vanskelig å få til å spise preparert fór fangenskap og har på grunn av dette svært, svært dårlig overlevelse.

Den kan gå gjennom fasteperioder på flere uker, f. eks når den blir forstyrret eller ved introduksjon i et nytt akvarium.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en en svært vanskelig fisk å holde i fangenskap og egner seg bare for eksperter som har satt seg nøye inn i tidligere erfaringer av adre akvarister og som er villig til å legge inn den tid og innsats som er nødvendig for å få dyret til å trives. Dette er også en rovfisk som ikke vil egne seg

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum