Canthigaster valentini

View previous topic View next topic Go down

Canthigaster valentini

Post by Trond Erik on Sat Jan 11, 2014 10:20 am


CANTHIGASTER VALENTINI
Norsk navn: Valentins kulefisk.
Engelsk navn: Valentin's sharpnose puffer

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Canthigaster er en slekt av kulefisk bestående av 36 forskjellige arter. Kulefisk er nærtbeslektet med piggsvinfisk og kan i likhet med dem blåse seg opp dersom farer truer. Piggene hos kulefisk er derimot små og tynne og vises bare når de blåser seg opp. Det latinske navnet på kulefisk er Tetraodontidae og dette navnet spiller på fire store tenner som fiskene bruker for å knuse skalldyr og muslinger.

Kulefisk regnes blant de mest giftige skapninger vi kjenner til. Enkelte indre organer og hos enkelte arter skinnet, kan inneholde giften tetratoxin. Ikke alle arter er giftige, derimot.

Kulefisk er generelt dårlige svømmere. Kulefisk i slekten Canthigaster utmerker seg ved å ha en forlenget snute.

.:UTSEENDE:.
Canthigaster papua har fire distinkte svarte striper på ryggen. Hodet er blågrått og hovedfargen på kroppen er hvit med blågrå flekker. Halen og halefinnen viser tegn til gult. Den kan bli 11 cm i lengde.

.:ATFERD:.
I likhet med andre kulefisk vil C. valentini svelge vann dersom fare truer og dermed blåse seg opp slik at den er vanskelig å svelge. Den er en dårlig svømmer og vil foretrekke roligere strøm i fangenskap. I naturen går de smamen is tim, ofte sammen med filefisken Paraluteres prionurus. C. valentini antas å være er fredelige, bortsett fra mot artsfrender.

.:MATVANER:.
C. valentini lever hovedsaklig av trådalger og tunikater, men vil også spiser koraller, børsteormer, skalldyr og kalkalger. I fangenskap vil den spise frossenfor, fiske-biter, skalldy, flakfor osv - samt snegler, reker og andre nyttedyr - men husk at dietten må inneholde mye vegetabilsk fór.

Det er viktig å mate dem minste to ganger om dagen, spesielt i akvarier uten mye alger og fastsittende virvelløse dyr de ellers ville ha fått i seg. De vil også trenger levende stein for å kunne gnage og slite ned tennene som vokser kontinuerlig.

.:SYKDOM:.
Dersom et individ har kronisk og assymtrisk oppblåsing av kan det skyldes innvollsorm fra slekten Philometra. Kulen på magen kan ofte forflytte seg ettersom ormen rører på seg. Dette kan behandles med preparater mot endo-parasitter (merk: må kanskje gjøres i karantene-kar).

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en relativt enkel fisk å holde i fangenskap, men mange individer kan nappe på både koraller og en del nyttedyr. Vennligst ikke skrem fisken for å se den blåse seg opp, det stresser den og er dårlig form.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum