Centropyge aurantia

View previous topic View next topic Go down

Centropyge aurantia

Post by Trond Erik on Thu Jan 09, 2014 10:54 am


CENTROPYGE AURANTIA
Norsk navn: Gylden dvergkeiser.
Engelsk navn: Golden angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
Centropyge aurantia har en oransjerød kropp med tynne, gule vertikale bånd. Grunnfargen kan variere fra mursteinsrød til oransje til jernbrun (fra Sulawesi og Solomon-øyene). Munnen har en lysere gulfarge. Øynene har en svart og en blå ring. Den skiller seg fra andre dvergkeisere ved å ha store øyne som er plassert svært nært munnen. Den har er høyreist i fasong, og dersom den hever finnene kan den virke omtrent helt rund. Den kan bli 10 cm i lengde.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. Den vil lette la seg plage av andre aggressive fisker og bør bare gå i kar med fredelige fisker.

Den regnes som blant de aller mest sky dvergkeiserne og liker å kunne stikke seg bort og akvariet bør derfor være innredet med huler og ganger.

.:MATVANER:.
I naturen lever C. aurantia av alger og små virvelløse dyr. Den bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper på koraller og andre verdifulle dyr i akvarier.

Den kan være vanskelig å venne til preparert fór.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Ingen rapportere vellykkete forsøk.

.:KILDER:.
http://reefbuilders.com/2015/01/28/awesome-fish-spotlight-glitters-golden-angelfish/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en vanskelig fisk å holde i fangenskap. Dette skyldes at den er svært sky og ofte ikke finner seg til rette i fangenskap, lett lar seg plage av andre utadvendte og aktive fisker, og ofte ikke venner seg til preparert fór. På grunn av dens kryptiske livsstil i naturen blir svært mange individer også fanget med cyanid, noe som gjør at de har høy dødelighet i fangenskap. Det anbefales sterkt at man ikke kjøper individer som man ikke ser allerede spiser. Den bør ha minimum 150 liter.


Last edited by Trond Erik on Wed Jan 28, 2015 5:47 pm; edited 1 time in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge aurantia

Post by Trond Erik on Wed Jan 28, 2015 5:42 pm

Flott artikkel i ReefBuilders om denne fisken: http://reefbuilders.com/2015/01/28/awesome-fish-spotlight-glitters-golden-angelfish/

Som vanlig er informasjonen integrert i først post. Her er bildene fra artikkelen:
_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum