Trikentrion flabelliforme

View previous topic View next topic Go down

Trikentrion flabelliforme

Post by Trond Erik on Thu Jan 02, 2014 12:31 pm


TRIKENTRION FLABELLIFORME
Norsk navn: Edderkopp-svamp.
Engelsk navn: Spiderman sponge.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Trikentrion er en slekt av svamper i familien Raspailiidae.

Alle svamper er filterfødere og vil ha mange små porehull (ostia) og kanaler som tillater vann å sirkulære gjennom organismen og deretter ut av et eller flere større hull (osculum). Noen marine svamper lever i symbiotiske forhold med fotosyntetiserende oranismer, i likhet med mange koraller, og vil da indirekte selv være forotyntetiske.

Kanal-nettverket hos mange svamper er svært sensitivt ovenfor luft. En slik svamp som holdes i luft kan risikere at disse kanalene tettes av luftbobler som igjen kan føre til at svampen dør. Svamper bør derfor på generelt grunnlag aldri tas opp av vannet, men alltid holdes nedsenket.

En del svamper er tilgjengelig i saltvannshobbyen men de aller fleste av disse har svært lav overlevelse i fangenskap, og de andre krever ofte avanserte oppsett for mating av ikke-fotosyntetiske filterfødere. Dette skyldes til en viss grad at plantonet som mange svamper kan ta opp må være mindre enn 1 um. Mye mat for filterfødere som er til salgs inneholder partikler på mellom 2 og 10 um, og blir dermed for store for svampene.

Et annet problem med svamper er at de ofte må plasseres helt rett for at den interne sirkulasjonen skal holdes i gang og virke. En svamp som har vokst i havet og dermed tilpasset seg vann fra én retning, slik at vannet går inn i ostia og ut av osculum, vil ikke trives dersom den plasseres i et akvarium der vannstrømmen kommer fra en annen retning, eller har en annen styrke, spesielt dersom vannstrømmen går rett mot osculum (gitt at den ikke har mange over hele kroppen). Dette kan føre til at sirkulasjonen helt stopper opp.

.:UTSEENDE:.
Trikentrion flabelliforme danner grenlignende strukturer. Fargen på grenene er rød eller ev oransje.

Denne svampen lever svært ofte i et antatt symbiotisk forhold med en hvit Parazoanthus-art. Svampen er da mer eller mindre dekket av hvite polypper og når polyppene er trukket inn fremstår svampen som rød med hvite bånd som slynger seg rundt grenene.

.:ATFERD:.
T. flabelliforme antas å være en fredelig, ikke-invasiv svamp. I likhet med mange ande svamper antas det derimot at den kan være mat for forskjellige fisker, blant annet større keisere som har en diett som er basert på svamper.

.:MATVANER:.
T. flabelliforme antas å være fullstendig ikke-fotosyntetisk og kan derfor plasseres i skygge. Blir den overgrodd av alger må den plasseres på et enda mørkere sted, eller få mer vannsirkulasjon.

Mangelen på sukess-historier gjør at det ikke er kjent nøyaktig hva den må ha av mat for å overleve over tid, men det antas at den, i likhet med mange andre ornamentale svamper, må ha nær konstant tilgang til plankton av ukjent type.

Det antas at den krever moderat til høy vannsirkulasjon.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
I likhet med mange andre ornamentale svamper er T. flabelliforme svært vanskelig å holde i live. Ingen rapporter på overlevelse over tid (> 1 år) ble funnet da denne teksten ble skrevet. Den egner seg derfor bare for eksperter som er villig til å legge ned tid og energi på å finne ut hvilke krav den stiller for overlevelse i fangenskap.


Legg merke til polyppene som dekker svampen.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum