Heteractis aurora

View previous topic View next topic Go down

Heteractis aurora

Post by Trond Erik on Sun Dec 29, 2013 1:28 pm


HETERACTIS AURORA
Norsk navn: ?
Engelsk navn: Beaded sea anemone, aurora host anemone, sand anemone, carpet anemone, flat anemone, corn anemone, ritteri anemone, saddle tip anemone, adhesive sea anemone, og white beaded anemone.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Heteractis er en slekt av sjøanemoner som består av fire anemoner: H. crispa, H. aurora, H. magnifica og H. malu. Bare H. aurora skal være riktig plassert rent taksonomisk, de tre øvrige er feilplassert og skal ikke egentlig høre til Heteractis-slekten med til Radianthus-slekten og dermed egentlig hete Radianthus crispa, R. magnifica og R. malu.

.:UTSEENDE:.
H. aurora har tentakler og disk som er brun eller lilla-aktig. Tentaklene kan bli 50 cm i lengde, kan være klebrige og kan ha magenta tupper. De er ofte ikke mangetalling og store deler av disken er ofte synlig. De lengre tentaklene har oppblåste ender og finnes bare på én side av tentakkelen ev rundt hele tentakkelen, noe som gjær at tentakkelen ser ut som perler på en snor. Én tentakkel kan ha opp til 20 slike oppblåsninger.

Disken er bred og flat og kan bli 25 cm i diameter. Den kan ha hvite eller brune markeringer som radierer fra sentrum, og også fortsette opp langs tentaklene.

.:ATFERD:.
H. aurora kan forflytte på seg ved å bevege foten over underlaget eller ved å løsne foten fra underlaget og la seg drive til et nytt sted. Den foretrekker å plassere seg slik at den er delvis begravd i sand eller sedimenter. Når den er fornøyd med plasseringen sin vil den holde seg i ro.

Som mange andre anemoner har tentaklene til H. aurora kraftige brenne-celler (cnidocytter) som kan brenne andre organismer ved å injisere gift i organismer som kommer i kontakt med tentaklene. Mange koraller er immune til giften i tentaklene, men ikke de fleste SPS. Man bør derfor plassere en H. aurora med forsiktighet og forsøke å optimalisere betingelsene for den slik at den ikke forflytter seg i akvariet. Tentaklene er svært klebrige.

I naturen danner H. aurora symbiotiske partnerskap med følgende klovnefisker: Amphiprion akindynos, A. allardi, A. bicinctus, A. chrysogaster, A. chrysopterus, A. clarkii og A. tricinctus, i tillegg til jomfrufisken Dascyllus trimaculatus. Spesielt vil mange unge klovnefisker bosette seg i H. aurora inntil de finner seg et annet hjem.

Grunnen til at klovnefisker ikke blir brent av sine verts-anemoner skyldes at de produserer et slim-lag som enten forteller anemonen at fisken ikke er bytte eller som lurer anemonen til å tro at fisken er en del av anemonen (hvilken forklaring som er korrekt har ikke blitt avdekket ennå).

.:MATVANER:.
H. aurora er en fotosyntetisk korall og vil foretrekke moderat til kraftig lys. Den vil også forsøke å fange dyr som er store nok til å kunne passere munnen med tentaklene sine.

Det er vanligvis ikke nødvendig å mate H. aurora-anemoner. Når det er sagt så vil anemonen trives bedre om den får mat. Mat den én gang i uken med oppkuttet fisk, skalldyr, krepsdyr, eller lignende, men pass på at bitene ikke er for store for munnen.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
H. aurora regnes som en hardfør og relativt enkel anemone. Som de fleste andre anemoner bør den plassres i et modent kar med godt lys.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum