Euphyllia cristata

View previous topic View next topic Go down

Euphyllia cristata

Post by Trond Erik on Sun Dec 29, 2013 11:08 am


EUPHYLLIA CRISTATA
Norsk navn: ?
Engelsk navn: Grape coral.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Euphyllia-slekten, som hører til LPS-korallene, inkluderer en rekke veldig populære akvarie-koraller, inkludert E. ancora, E. paraancora, E. divisa, E. paradivisa og E. glabrescens. Dette er hardføre koraller som det er lett å holde. Det som kjennetegner koraller fra Euphyllia-slekten er at de har høye (opp til 15 cm), fakeloide koralliter som er 1-40 mm i diameter. Calyces er runde. Septa er mangfoldige og i sykler og de største av dem reiser seg så mye som 10 cm over korallitt-veggen. Polyppene er grønne, grå, blåaktige eller bruke med hvite til gjennomsiktige tentakler og ofte med tupper i annen farge.

.:UTSEENDE:.
Euphyllia cristata danner fakeloide kolonier der korallittene er tett sammenpresset, 20-40 mm i diameter. Små solitære polypper er vanlig. Primære septa er sterkt hevet og kan ofte ses mellom tentaklene; dette er den enkleste måten å skille denne arten fra sine nære slektninger. Sekundær og tertiær septa går dypt ned i sentrum av koralltten. Kolumella er fraværende. Polyppene har langt tubulære tentakler med kule-lignende tupper. Tentaklene er derimot kortere enn hos de fleste andre Euphylliader (bortsett fra E. paraglabrescens). Kolonien er vanligvis grønn eller lysegrå med lysere tentakkel-tupper.

.:ATFERD:.
Som mange andre LPS-er har E. cristata lange sweeper-polypper som kan skade nærliggende koraller. Polyppene åpner seg og sender ut tentaklene om dagen.

.:NÆRING OG LYS:.
E. cristata i likhet med de øvrige Euphyllia-artene er ikke kresen når det gjelder lys. Den vil trives under de fleste lys som brukes i moderne saltvannskvarier. Den trives ikke med høy vannsirkulasjon og bør plasseres der sirkulasjonen er lav til moderat. Ved for høy sirkulasjon vil korallen ikke åpne seg og sende ut tentaklene da disse vil kunne skjære seg mot de skarpe koralitt-kantene. Av samme grunn bør frak av Euhpyllia-arter gjøres med forsiktighet, tentaklene kan lett ødelegges, og transportere man andre koraller sammen me Euphyllia kan disse også kuttes op på koralittene.

E. cristata  vil verdsette mating selv om det ikke er nødvendig. Polyppene er store og de kan ta store matbiter.

E. cristata kan i likhet med andre Euphyllia-arter formere seg ved knoppskyting, dvs at små polypper som dannes ved basen kan løsne for så å danne nye kolonier.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
Ved skader kan E. cristata  og andre Euphyllia-arter utvikle en sykdom som kalles "brown-jelly disease" (BJD), en infeksjon som angriper polyppene. Ofte vil BJD bare angripe en gren og nærtstående grener kan være fullstendig uberørt av sykdommen.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
E. cristata  er enkle koraller å holde, men observer korallen nøye før innkjøp for å være sikker på at den ikke har en skade som kan føre til sykdom.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum