Ostracion meleagris

View previous topic View next topic Go down

Ostracion meleagris

Post by Trond Erik on Tue Dec 17, 2013 12:03 pm


OSTRACION MELEAGRIS
Norsk navn: Flekkete koffertfisk.
Engelsk navn: Whitespotted boxfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Ostracion er en slekt av koffertfisker med åtte arter. Koffertfisker er nært beslektet med filefisker og kulefisker. Koffertfisker kommer i en rekke forskjellige farger og har ofte et heksagonalt eller "bi-kube"-mønster på huden. De heksagonale plate-lignende skjellene er fusjonert sammen i en solid, triangulær boks-lignende rustning som finnene, øyene og munnen stikker ut fra. På grunn av denne tunge rustningen er de trege svømmere og de svømmer ved å ro med finnene.

I tillegg til denne rustningen beskytter de seg mot predasjon ved å skille ut toksiner når de er stresset. Et eksempel på dette er pahutoksin, et vannløselig, krystalisk toksin som kan sekreteres av enkelte koffertfisker. Pahutoksin vil raskt virke toksisk på fisker i nærheten

Ungfisker er ofte mer runde i kroppsformen enn eldre og har kraftigere farger.

.:UTSEENDE:.
Ungfisker og hunner av Ostracion meleagris er svarte med hvite eller gule prikker. Hanner har blå sider med rustgule flekker og svart toppside. Den kan bli 25 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Ungfisker av O. meleagris er ofte assosiert med kråkeboller. Som liten er den sky og holder seg i nærheten av sprekker og lignende der den kan søke skjul. Voksne individer, spesielt hanner, er mer ute i det åpne. Påtreffes nesten alltid alene.

Hunner og én hann kan gå sammen, men to hanner vil slåss.

Det største problemet med denne fisken er faren for sekresjon av toksiner som i verste fall kan drepe andre fisker og før til at akvariet krasjer. Dette kan skje dersom fisken stresses, men også dersom den skulle dø.

.:MATVANER:.
O. meleagris lever av tunikater, børstemarker, svamper, muslinger, kopepoder og alger. Den kan være vanskelig å få til å spise preparert fór.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en svært vanskelig fisk å holde i fangenskap. Den kan være vanskelig å venne til preparert fór, blir stor, og vil lett la seg stresses av mange andre fisker (og dermed slippe toksiner ut i vannet som kan krasje hele akvariet). Den egner seg derfor best for erfarne akvarister som skaper et akvarium rettet mot denne fisken. Den bør minimum ha 500 liter.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum