Ostracion cubicus

View previous topic View next topic Go down

Ostracion cubicus

Post by Trond Erik on Sat Dec 14, 2013 6:55 pm


OSTRACION CUBICUS
Norsk navn: Gul koffertfisk.
Engelsk navn: Yellow boxfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Ostracion er en slekt av koffertfisker med åtte arter. Koffertfisker er nært beslektet med filefisker og kulefisker. Koffertfisker kommer i en rekke forskjellige farger og har ofte et heksagonalt eller "bi-kube"-mønster på huden. De heksagonale plate-lignende skjellene er fusjonert sammen i en solid, triangulær boks-lignende rustning som finnene, øyene og munnen stikker ut fra. På grunn av denne tunge rustningen er de trege svømmere og de svømmer ved å ro med finnene.

I tillegg til denne rustningen beskytter de seg mot predasjon ved å skille ut toksiner når de er stresset. Et eksempel på dette er pahutoksin, et vannløselig, krystalisk toksin som kan sekreteres av enkelte koffertfisker. Pahutoksin vil raskt virke toksisk på fisker i nærheten

Ungfisker er ofte mer runde i kroppsformen enn eldre og har kraftigere farger.

.:UTSEENDE:.
Ungfisker av Ostracion cubicus er skarpt gule med svarte flekker. Ettersom fisken blir eldre blir gulfargen blassere og det blir færre svarte flekker. Store voksne individer blir blåaktige med gule sømmer mellom platene. Den kan bli 45 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Ungfisker av O. cubicus er ofte assosiert med Acropora-koraller. Som liten er den sky og holder seg i nærheten av sprekker og lignende der den kan søke skjul. Det største problemet med denne fisken er faren for sekresjon av toksiner som i verste fall kan drepe andre fisker og før til at akvariet krasjer. Dette kan skje dersom fisken stresses, men også dersom den skulle dø.

.:MATVANER:.
O. cubicus lever hovedsaklig av alger men spiser også mikroorganismer og virvelløse dyr som muslinger, svamper, børsteormer, skalldyr, og fisker,

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en svært vanskelig fisk å holde i fangenskap. Den kan være vanskelig å venne til preparert fór, blir stor, og vil lett la seg stresses av mange andre fisker (og dermed slippe toksiner ut i vannet som kan krasje hele akvariet). Den egner seg derfor best for erfarne akvarister som skaper et akvarium rettet mot denne fisken. Den bør minimum ha 500 liter.
Kartet over som viser fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.gov.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum