Doryrhamphus excisus

View previous topic View next topic Go down

Doryrhamphus excisus

Post by Trond Erik on Wed Dec 11, 2013 11:19 am


DORYRHAMPHUS EXCISUS
Norsk navn: Blåstripet tangnål.
Engelsk navn: Bluestripe pipefish.

NB: Denne fisken kalles også Doryrhamphus melanopleura. Den befinner seg i et kompleks bestående av tre underarter: D. e. abbreviatus, D. e. excisus og D. e. paulus.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Doryrhamphus er en slekt av nålefisker i familien Syngnathidae med 6 arter. Nålefisker har en lang, semi-fleksible kropp med harde plater. De har ikke skjell. Gjelleåpningene er redusert til små porer og hodet er langt og tube-formet. Nålefisker fra Doryrhamphus-slekten skiller seg fra andre nålefisker ved å ha en forstørret halefinne som kan minne om et flagg.

Leks-atferden består av et over to timer langt rituale som ser ut som en innfløkt dans med bestemte rutiner. I likhet med deres nære slektning, sjøhesten, vil hunnen, etter vellykket lek, flytte de befruktede eggene over til magen til hannen, som så vil bære dem fram.

Nålefisker er sky og vil sjelden svømme langt bort fra sitt favoritt skjulested. I motsetning til de fleste andre nålefisker, svømmer nålefisker fra Doryrhamphus over substratet og vil ikke være i kontakt med bakken. De holder seg heller ikke fast til koraller, sjøgress og alger med halen, som er så utbredt ellers hos nålefisker. Voksne individer holder sammen i par og vil hver morgen hilse på hverandre med en avkortet del av leks-ritualet.

Nålefisker er fredelige fisker som ikke vil plage andre fisker, koraller eller dyr, så sant de ikke passer inn i munnen deres. De vil derimot plages av alle bortsett fra de aller minste og fredeligste fiskene. Egnete fisker de kan gå sammen med er derfor mandariner, enkelte kutlinger og sjøhester. De bør heller ikke gå sammen med hurtige sjøstjerner, krebs og eremitter, og koraller med kraftig stikk.

Nålefisker fra Doryrhamphus-slekten lever av ørsmå skalldyr som svømmer nær bunnen, men de vil spise nært sagt enhver larve som passer inn i munnen. På mat som er for stor vil nålefisken ofte bare suge inn magen og la resten av kadaveret være. Nålefisker mangler magesekk og har en dårlig utviklet tarm, dette betyr at de spiser nesten hele dagen (de spiser ikke om natten).

.:UTSEENDE:.
Doryrhamphus excisus er den minste nålefisken som er tilgjengelig for akvariehobbyen. Den har en lang, tynn kropp med en liten, tubulær munn og en rund, flakk-aktig halefinne. Kroppen er oransje med en blå stripe på hver siden av kroppen som går fra snuten til halefinnen. Halefinnen er mørkerød til rød med variable markeringer i gult, oransje og hvitt. Den kan bli 7 cm i lengde.

.: ATFERD:.
D. excisus er en rolig og fredelig fisk som ikke vil plage andre dyr i akvariet, men som vil plages og forstyrres av de fleste andre fisker, og også en del aggressive virvelløse dyr. De bør heller ikke gå i kar med kraftige brennende koraller.

.:MATVANER:.
D. excisus krever store mengder med levende mat. Det er svært vanskelig å venne dem til preparert fór. Dette betyr at akvaristen enten må dyrke fór eller gi nålefisken et stort akvarium med mye levende sand levende stein og helt tilknyttet refugium for kultivering av amfipoder, kopepoder og andre små kryp som nålefisken kan spise

Denne nålefisken vil også kunne utvise pusse-atferdi, men vil ikke sette opp "pussestasjoner" som enkelt andre pusse-dyr gjør.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dietten til D. excisus gjør at den er vanskelig å holde over tid og den egner seg derfor best for erfarne akvarister som lager dedikerte systemer for den. Gjerne med hyppig matinger av levende kopepoder, noe som stiller krav til akvariets filtersystemer. Den bør heller ikke gå sammen med de fleste andre fisker og også en del store, aggressive virvvelløse dyr og koraller.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum