Centropyge heraldi

View previous topic View next topic Go down

Centropyge heraldi

Post by Trond Erik on Tue Dec 10, 2013 6:40 pm


CENTROPYGE HERALDI
Norsk navn: Heralds dvergkeiser.
Engelsk navn: Yellow angelfish.

NB: En variant av denne fisken gikk før under navnet Centropyge woodheadi.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. heraldi er helt gul (men med et grått felt bak øynene) og skiller seg fra C. flavissima ved å ikke ha blå kanter rundt øynene, gjellelokkene og endene av finnene.

Det finnes også regionale varianter som har svarte områder bakerst på rygg og gatt-finner. Noen av disse kaltes før C. woodheadi, men det har nå blitt slått fast at de bare er en variant av C. heraldi.

Fullt utvokst blir C. heraldi 10 cm.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. Den liker å kunne stikke seg bort og akvariet bør derfor være innredet med huler og ganger. Danner harem med 2 til 4 individer.

.:MATVANER:.
C. heraldi er altetende og bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk men siden den napper på mange koraller og muslinger er den ikke en fisk for alle. Størrelsen og aktivitetsnivået tilsier at karet ikke bør bli for lite, og 300 liter og oppover burde være minimum.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Vanlig C. heraldi.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Variant av C. heraldi som tidligere gikk under navnet C. woodheadi. Den kan også ha mørk flekk på gattfinnen.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-31480.jpg
Bilder over som viser denne fiskens utredelse er hentet fra www.aquamaps.gov

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge heraldi

Post by Trond Erik on Fri Dec 05, 2014 3:03 pm

ReefBuilders har en artikkel om varianter av C. heraldi.

Dette er den vanligste formen:


Og her er formen som før ble kalt C. woodheadi:


Med svart både på rygg og buk:


Sannsynligvis en C. heraldi x C. bicolor-hybrid:


En "skitten" variant:


En skitten variant til som ofte kalles "panda-keiser":


Les mer om disse variantene og hvor de ofte påtreffes her: http://reefbuilders.com/2014/12/05/black-tailed-centropyge-heraldi-numerous-confusing-variations/_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum