Acanthurus nigrofuscus

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus nigrofuscus

Post by Trond Erik on Tue Dec 10, 2013 12:14 pm


ACANTHURUS NIGROFUSCUS
Norsk navn: Brunkirurg.
Engelsk navn: Brown surgeonfish og Lavender tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus nigrofuscus er brun med oransje prikker i ansiktet. De oransje prikkee blir små svarte flekker som dekker resten av kroppen. Leppene er mørkebrune. Basen av ryggfinnen har en svart flekk som er større enn halvparten av øyets diameter, og det er en mindre flekk ved basen av gattfinnen. Halefinnen er lyreformet. Finnene kan være lavenderfarget. Ryggfinnen kan ta en gulaktig farge når fisken blir skremt eller er aggressiv. Den kan bli 21 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. nigrofuscus er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er aggressiv mot andre kirurger og god mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere aggressivitet. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
A. nigrofuscus lever i naturen av filamentøse alger. For å sikre godt immunforsvar og helse må den mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. nigrofuscus er en enkel kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til rikgit diett (nok alger), aggressivitet mot andre fisker, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 500 liter.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum