Ecsenius ops

View previous topic View next topic Go down

Ecsenius ops

Post by Trond Erik on Wed Dec 04, 2013 8:44 am


ECSENIUS OPS
Norsk navn: Guløyet slimfisk.
Engelsk navn: Eye-spot blenny og Yellow eye combtooth blenny.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Ecsenius er en stor slekt av kvabber-fisker som inneholder mange titalls arter og som kalles slimfisker på norsk. Flere av dem populære i saltvannsakvarier på grunn av deres begrensete størrelse men aller mest på grunn av personligheten.

Slimfisker er alltid assosiert med koraller. Du vil ikke finne dem på steder uten koraller. De er generelt ganske stillestående og vil sjelden bevege seg langt unna favoritt-gjemmestedet, som ofte er en sprekk eller trang hule i en stein. Ved første tegn på fare vil de trekke seg tilbake til gjemmestedet.

Det er ikke så enkelt å skille kjønnene hos slimfisker, men noen tegn finnes: Første stråle i ryggfinnen hos hunner er kortere enn hos hanner; hunner har en triangelformet hudfold rundt gatthullet mens hanner har en liten åpning på enden av en kort tube; hanner blir generelt større enn hunner; og hanner har lengre halefinne enn hunner.

Slimfisker er fredelig fisker og stort sett revs-trygge. Enkelte individer, derimot, kan skrape vev fra steinkoraller og nappe på korall-polypper og muslinger. De vil også være aggressive mot artsfrender (så sant man ikke har et etablert par) og slimfisker fra andre arter, og kan utvise noe aggressjon mot kutlinger som kommer for nært gjemmestedene deres, spesielt i mindre akvarier der kutlingene ikke har mulighet til å komme unna.

De fleste slimfisker er vegetarianere og må ha tilgang til mikroalger. Dette vil stort sett komme fra napping på levende stein og glass. Man kan gjerne la være å skrape én glass-side for å la mikroalger gro for fisken. De spiser stort sett ikke makroalger. Etterhvert vil de venne seg til å spise alger i form av flak, pellets og kanskje også fra klype. E. midas er et unntak og spiser hovedsaklig zooplankton.

.:UTSEENDE:.
Ecsenius ops har en svart ring som omkranser en gul ring i øyets iris. Hodet, spesielt oversiden, kan være blålig. Den har en blek til hvit stripe som starter ved snuten og fortsetter til gjellelokket. Kroppen er mørkebrun over laterallinjen og mye lysere under (mot buken). Den kan bli 5,5 cm i lengde.

.:ATFERD:.
E. ops er en artig fisk med mye personlighet som tilbringer mye tid liggende på koraller og LS i likhet med mange andre kvabber. De er fredelige, men kan være aggressive mot lignende fisker, dvs andre blennyer. Den lan være sky og trenger mange muligheter for å gjemme seg vekk.

.:MATVANER:.
E. ops vil i likhet med mange andre kvabber beite på alger i akvariet. Den vil kunne venne seg til å ta preparert fór av forskjellig slag.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
E. ops er en enkel og fredelig fisk. Størrelsen og den rolige atferden gjør at den kan holdes i nanoakvarier så små som 60 liter.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum