Euphyllia glabrescens

View previous topic View next topic Go down

Euphyllia glabrescens

Post by Trond Erik on Wed Jan 02, 2013 10:00 pm


EUPHYLLIA GLABRESCENS
Norsk navn: Fakkelkorall (?)
Engelsk navn: Torch Coral.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Euphyllia-slekten, som hører til LPS-korallene, inkluderer en rekke veldig populære akvarie-koraller, inkludert E. ancora, E. paraancora, E. divisa, E. paradivisa og E. glabrescens. Dette er hardføre koraller som det er lett å holde. Det som kjennetegner koraller fra Euphyllia-slekten er at de har høye (opp til 15 cm), fakeloide koralliter som er 1-40 mm i diameter. Calyces er runde. Septa er mangfoldige og i sykler og de største av dem reiser seg så mye som 10 cm over korallitt-veggen. Polyppene er grønne, grå, blåaktige eller bruke med hvite til gjennomsiktige tentakler og ofte med tupper i annen farge.

.:UTSEENDE:.
Euphyllia glabrescens har som de øvrige Euphyllia-korallene et kraftig skjelett av flabello-meandroid-typen, dvs at korallittene ikke er delt inn ved hjelp av skillevegger, og der hver polyp er omkranset av en mengde svært lange tentakler. For E. glabrescens er disse tentaklene rette og ugrenete og ender i små, avrundete ender som ofte er lysere enn resten av tentaklene. De vanligste fargene på tentaklene er fluroscerende grønn og brun, og tentaklene er ofte gjennomsiktige. E. glabrescens kan vokse seg stor, gjerne opp til 30 cm i diameter.

.:ATFERD:.
Som mange andre LPS-er har E. glabrescens lange sweeper-polypper som kan skade nærliggende koraller. Polyppene åpner seg og sender ut tentaklene om dagen. I motsetning til de øvrige Euphyllia-artene kan ikke E. glabrescens vokse tett sammen med andre slekts-medlemmer.

.:NÆRING OG LYS:.
E. glabrescens  i likhet med de øvrige Euphyllia-artene er ikke kresen når det gjelder lys. Den vil trives under de fleste lys som brukes i moderne saltvannskvarier. Den trives ikke med høy vannsirkulasjon og bør plasseres der sirkulasjonen er lav til moderat. Ved for høy sirkulasjon vil korallen ikke åpne seg og sende ut tentaklene da disse vil kunne skjære seg mot de skarpe koralitt-kantene. Av samme grunn bør frak av Euhpyllia-arter gjøres med forsiktighet, tentaklene kan lett ødelegges, og transportere man andre koraller sammen me Euphyllia kan disse også kuttes op på koralittene.

E. glabrescens  vil verdsette mating selv om det ikke er nødvendig. Polyppene er store og de kan ta store matbiter (f. eks kan en stor E. ancora spise levende småfisk).

E. glabrescens kan i likhet med andre Euphyllia-arter formere seg ved knoppskyting, dvs at små polypper som dannes ved basen kan løsne for så å danne nye kolonier.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
Ved skader kan E. glabrescens  og andre Euphyllia-arter utvikle en sykdom som kalles "brown-jelly disease" (BJD), en infeksjon som angriper polyppene. Ofte vil BJD bare angripe en gren og nærtstående grener kan være fullstendig uberørt av sykdommen.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
E. glabrescens  er enkle koraller å holde, men observer korallen nøye før innkjøp for å være sikker på at den ikke har en skade som kan føre til sykdom.


Last edited by Trond Erik on Tue Feb 25, 2014 9:07 pm; edited 3 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Euphyllia glabrescens

Post by TorErik on Tue Aug 20, 2013 5:49 pm

Noen som vet hvor lange armene på disse egentlig blir? Min er plasskrevende nå med 7-8cm lange armer som svaier rundt i alle retninger.  
avatar
TorErik
 
 

Antall Innlegg : 214
Ryktepoeng : 22
Medlem siden : 2013-01-02
Bosted : Levanger

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum