Euphyllia divisa

View previous topic View next topic Go down

Euphyllia divisa

Post by Trond Erik on Wed Jan 02, 2013 8:57 pm


EUPHYLLIA DIVISA
Norsk navn: ?
Engelsk navn: Frogspawn (også brukt om den svært nært beslektede og nesten identiske Euphyllia paradivisa).

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Euphyllia-slekten, som hører til LPS-korallene, inkluderer en rekke veldig populære akvarie-koraller, inkludert E. ancora, E. paraancora, E. divisa, E. paradivisa og E. glabrescens. Dette er hardføre koraller som det er lett å holde. Det som kjennetegner koraller fra Euphyllia-slekten er at de har høye (opp til 15 cm), fakeloide koralliter som er 1-40 mm i diameter. Calyces er runde. Septa er mangfoldige og i sykler og de største av dem reiser seg så mye som 10 cm over korallitt-veggen. Polyppene er grønne, grå, blåaktige eller bruke med hvite til gjennomsiktige tentakler og ofte med tupper i annen farge.

.:UTSEENDE:.
Euphyllia divisa har som de øvrige Euphyllia-korallene et kraftig skjelett av flabello-meandroid-typen og der hver polyp er omkranset av en mengde svært lange tentakler. For E. divisa er disse tentaklene forgrenete og ender i små, avrundete ender. De vanligste fargene på tentaklene er fluoriscerende grønn og brun, og tentaklene er ofte gjennomsiktige. E. divisa kan vokse seg stor, gjerne opp til 30 cm i diameter.

E. divisa skiller seg fra E. paradivisa ved at skjelettet er mer sammenhengende hos førstnevnte og ikke oppdelt i individuelle tuber/stilker.

.:ATFERD:.
Som mange andre LPS-er har E. divisa lange sweeper-polypper som kan skade nærliggende koraller. Polyppene åpner seg og sender ut tentaklene om dagen. Det er verdt å merke seg at forskjellige Euphyllia-arter (bortsett fra E. glabrescens) ikke vil brenne hverandre, så man kan holde flere Euphyllia-koraller i sammen akvarium tett sammen.

.:NÆRING OG LYS:.
E. divisa i likhet med de øvrige Euphyllia-artene er ikke kresen når det gjelder lys. Den vil trives under de fleste lys som brukes i moderne saltvannskvarier. Den trives ikke med høy vannsirkulasjon og bør plasseres der sirkulasjonen er lav til moderat. Ved for høy sirkulasjon vil korallen ikke åpne seg og sende ut tentaklene da disse vil kunne skjære seg mot de skarpe koralitt-kantene. Av samme grunn bør frakt av Euphyllia-arter gjøres med forsiktighet, tentaklene kan lett ødelegges, og transportere man andre koraller sammen med Euphyllia kan disse også kuttes opp på koralittene.

E. divisa vil verdsette mating selv om det ikke er nødvendig. Polyppene er store og de kan ta store matbiter (f. eks kan en stor E. ancora spise levende småfisk).

E. divisa kan i likhet med andre Euphyllia-arter formere seg ved knoppskyting, dvs at små polypper som dannes ved basen kan løsne for så å danne nye kolonier.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
Ved skader kan E. divisa og andre Euphyllia-arter utvikle en sykdom som kalles "brown-jelly disease" (BJD), en infeksjon som angriper polyppene. Ofte vil BJD bare angripe en gren og nærtstående grener kan være fullstendig uberørt av sykdommen.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
E. divisa er enkle koraller å holde, men observer korallen nøye før innkjøp for å være sikker på at den ikke har en skade som kan føre til sykdom.Nærbilde av tentaklene til Euphyllia divisa, legg merke til hvordan tentaklene forgrener seg (= divisa).
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum