Chaetodon kleinii

View previous topic View next topic Go down

Chaetodon kleinii

Post by Trond Erik on Sun Dec 01, 2013 7:33 pm


CHAETODON KLEINII
Norsk navn: Kleins sommerfuglfisk.
Engelsk navn: Sunburst buttrfly og Orange butterfly.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Chaetodon er en stor slekt av tropiske fisker som hører til familien Chaetodontidae (sommerfugfisker). Slekten inneholder omtrent 90 forskjellige arter, mange av dem er svært vakre.

Dessverre har mange sommerfuglfisker fra slekten Chaetodon polypper fra koraller på menyen, og noen av dem er obligate korallivorer, dvs at de utelukkende lever av korallpolypper. I likhet med keisere vil graden av napping variere fra individ til individ innen én art, og vil også påvirkes av hvor mye den mates, og med hva. Mange av dem er også sarte og vil ikke trives sammen med aggressive og viltre fisker. Dette gjør til sammen at sommerfuglfisker på generell basis egner seg mest for erfarne akvarister som kjenner deres behov og atferd.

Sommerfuglfisker er lateralt sammentrykte og det er generelt vanskelig til umulig å bestemme kjønn på et individ basert på ytre trekk.

.:UTSEENDE:.
C. kleinii har gulbrun kropp med 1-2 brede, lysere vertikale bånd. En av disse stripene går fra starten av ryggfinnen til buken, og den andre (som ikke alltid er tilstede) går fra midten av ryggen to midten av kroppen. Et svart bånd går vertikal gjennom øynene. Området foran dette båndet er hvitt med svart snute. Dyr fra artens vestlige utbredelse er vanligvis et beige bånd mens dyr fra den østlige utbredelse har anligvis to hvite bånd. Den kan i tillegg ha et utall av flekkete horisontale striper på flankene. Den kan bli 15 cm i lengde.

.:ATFERD:.
I naturen finner man C. kleinii alene eller i par. Den er en fredelig og hardfør fisk.

.:MATVANER:.
Som andre sommerfuglfisker har C. kleinii koraller på dietten, men også alger og zooplankton. Den er spesielt glad i polyppene fra mykkoraller, og da særlig Litophyton viridis and Sarcophyton tracheliophorum. I fangenskap vil den venne seg til preparert fór. Enkelte individer vil også spise glassroser.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en relativt hardfør sommerfuglfisk men som vanligvis ikke vil fungere godt sammen med mykkoraller. Den bør ha minimum 500 liter.
Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.gov.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Chaetodon kleinii

Post by Trond Erik on Sat Mar 28, 2015 6:45 pm

Jeg har nettopp fått meg to av disse. De begynte å spise frossenfor, pellets of flak umiddelbart. Etter at de kom i hovedkaret mitt har de begynt å saumfare steiner, høy og lavt, eller levende. De minner veldig om keisere i mat-atferd. Jeg har sett de nappe litt på en gorgonia, men jeg er ikke skremt. Jeg har ikke sett de nappe på glassrose ennå, men det ser veldig lovende ut.

I starten ble de litt jaget av keiserkirurgen min, men den jager omtrent alle. Etter et par timer var det over, og nå suser de rundt som om de eier karet.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum