Canthigaster papua

View previous topic View next topic Go down

Canthigaster papua

Post by Trond Erik on Thu Nov 28, 2013 1:25 pm


CANTHIGASTER PAPUA
Norsk navn: Papua-kulefisk.
Engelsk navn: Papuan toby.

NB: Denne fisken kaltes før Canthigaster solandri men har nå, hos de fleste fiskeforskere, blitt skilt ut som egen art. Det er derimot små forskjeller mellom disse på utseende.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Canthigaster er en slekt av kulefisk bestående av 36 forskjellige arter. Kulefisk er nærtbeslektet med piggsvinfisk og kan i likhet med dem blåse seg opp dersom farer truer. Piggene hos kulefisk er derimot små og tynne og vises bare når de blåser seg opp. Det latinske navnet på kulefisk er Tetraodontidae og dette navnet spiller på fire store tenner som fiskene bruker for å knuse skalldyr og muslinger.

Kulefisk regnes blant de mest giftige skapninger vi kjenner til. Enkelte indre organer og hos enkelte arter skinnet, kan inneholde giften tetratoxin. Ikke alle arter er giftige, derimot.

Kulefisk er generelt dårlige svømmere. Kulefisk i slekten Canthigaster utmerker seg ved å ha en forlenget snute.

.:UTSEENDE:.
Canthigaster papua er brun med blå flekker på sidene av kroppen, blå linjer langs ryggen, oransjefarge på halefinnen og har en svart flekk ved foten til ryggfinnen. Den er også oransje på undersiden av snuten. Den kan bli 10 cm i lengde.

.:ATFERD:.
I likhet med andre kulefisk vil C. papua svelge vann dersom fare truer og dermed blåse seg opp slik at den er vanskelig å svelge. Den er en dårlig svømmer og vil foretrekke roligere strøm i fangenskap. De er fredelige, bortsett fra mot artsfrender, men enkelte individer (sannsynligvis et mindretall) har en lei tendens til å nappe på alt og all, inkludert finnene til andre fisker. Man vil ofte ikke se nappingen, men resultat av den vil være åpenbart: tydelige bitemerker på fiskenes finner. Individer som napper vil foretrekke å nappe på fisker med store finner.

.:MATVANER:.
C. papua  lever hovedsaklig av alger men også fastsittende virvelløse dyr (som tunikater og små skalldyr), tubeormer, fiskedeler, og, til en viss grad, koraller vil spises. De er kjent for å kunne nappe av polyppene på SPS. I fangenskap vil C. papua spise frossenfor, fiske-biter, skalldy, flakfor osv; men husk at dietten må inneholde mye vegetabilsk fór. Det er viktig å mate dem minste to ganger om dagen, spesielt i akvarier uten mye alger og fastsittende virvelløse dyr de ellers ville ha fått i seg. De vil også trenger levende stein for å kunne gnage og slite ned tennene som vokser kontinuerlig.

.:SYKDOM:.
Dersom et individ har kronisk og assymtrisk oppblåsing av  kan det skyldes innvollsorm fra slekten Philometra. Kulen på magen kan ofte forflytte seg ettersom ormen rører på seg. Dette kan behandles med preparater mot endo-parasitter (merk: må kanskje gjøres i karantene-kar).

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en relativt enkel fisk å holde i fangenskap, men enkelte individer kan nappe på både koraller og en del nyttedyr. Vennligst ikke skrem fisken for å se den blåse seg opp, det stresser den og er dårlig form.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum