Svartkirurg (Zebrasoma rostratum)

View previous topic View next topic Go down

Svartkirurg (Zebrasoma rostratum)

Post by Trond Erik on Wed Nov 20, 2013 8:25 pm


ZEBRASOMA ROSTRATUM
Norsk navn: Svartkirurg.
Engelsk navn: Longsnout surgeon fish og Black tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Zebrasoma (engelsk: tang) er en slekt av kirurgfisker med sju medlemmer, samtlige svært populære i saltvannsakvarier. Denne populariteten skyldes at de i motsetning til mange andre kirurger er mer fredelige, ikke blir så store, forholdsvis enkelt tilpasser seg et liv i fangenskap og er mindre sensitive ovenfor sykdommer.

Kroppene til Zebrasoma-fisker er sammentrykt lateralt og ovale, slik at de i motsetning til andre kirurgfisker er høyere (når de slår opp finnene), enn de er lange. Dette er spesielt tydelig hos ungfisker. De har også de utstående munn som skapt for å nappe filamentøse alger. De har ett par med pigger (én på hver side) som de kan bevege.

.:UTSEENDE:.
Z. rostratum har en dyp, mørkebrun til nesten helt svart farge. Eldre individer kan få et mørkegrønt skinn i ansiktet og på membranene i finnene.Enkelte individer utvikler en søvfarget stripe som går langs basen av ryggfinnen. Den har en hvit flekk der piggen sitter ved halefinne-roten. Snuten er uvanlig lang og den lengste blant Zebrasoma-artene (og opphavet til navnet rostratum).

I likhet med Z. flavescens, Z. xanthurum, Z. scopas, og kanskje flere, kan Z. rostratum ha et lite område foran piggen som er dekket av korte, stive hår (bristles; se bilde i presentasjonen av Z. scopas). Det har blitt spekulert i om det bare er kjønnsmodne hanner som utvikler denne flekken, men dette er ikke avklart ennå.

Den kan bli 21 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Z. rostratum  er en meget aktiv fisk, men ikke en storsvømmer. Som mange marine arter vil en ha bedre resultater om en holder bare en Z. xanthurum da den er territoriell. Den bruker piggen som våpen om det skulle være nødvendig. Kutt fra piggen kan over tid ta livet av andre fisker. Stort kar med mange tilholdssteder kan romme flere Zebrasoma-individer, men her må en bruke kløkt.

I naturen påtreffes den alene, men i hele sitt geografiske utbredelsesområde regnes den som sjelden, og dette forklarer den høye prisen på fangete individer. Da utbredelsen overlapper med den til Z. scopas, kan man finne hybrider av disse artene.

.:MATVANER:.
Z. rostratum  tilbringer mye av sin tid beitende etter alger og er en nyttefisk i så måte. Det er avgjørende for tarmsystemet og et langt liv at den hovedsakelig får vegetabilsk for. Den vil spise tørkede alger eller sjøgress festet til en klype. Et råd ved foring kan være å mate med vegetabilsk for først og så kjøttmat rett etterpå. Dette sikrer at tangen spiser seg nesten mett før kjøttmat blir gitt til øvrige fisker.

.:SYKDOM:.
Zebrasoma-fisker er spesielt utsatt for ”marine ich” og andre parasitter, noe som betyr at det er en god idé å holde fisken i karantene et par uker før den introduseres i hovedkaret. En god akvariebutikk vil holde fisk i karantene med kobber i vannet slik at eventuell ich blir fjernet fra fisken.

Zebrasoma-fisker er også utsatt for HLLE, som man antas skyldes dårlig vannkvalitet og dårlig lys.

De krever også generelt svært oksygenrikt vann så sørg for at vannoverflaten er i god/kraftig bevegelse og at skummeren skummer godt.  

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Generelt om slekten: http://www.saltvannsprat.com/t951-den-store-kirurg-traden#7313

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Fiskens størrelse kombinert med aktivitetsnivå tilsier at den bør ha et relativt stort akvarium (> 450 liter). Den blir fort territoriell og vil ha en fast plass å være om natten. Vær forsiktig med å bruke nettinghåv på grunn av piggene på halefinnen kan få fisken til å bli hengende fast.
Et eldre individ. Legg merke til den sølvfargete stripen under ryggfinnen. Område med bristles foran piggen kan også skimtes som et mørkere område. Bildet er tatt av myerst22.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-58814.jpg
Bildet over, som viser denne fiskens utbredelse, er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Svartkirurg (Zebrasoma rostratum)

Post by Trond Erik on Tue Jun 30, 2015 6:10 pm

Flott artikkel i ReefBuilders som tar for seg Zebrasoma-kirurger og gir en presentasjon av hver art: http://reefbuilders.com/2015/06/29/speciation-biogeography-hybridization-zebrasoma/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum