Tobåndet kaninfisk (Siganus doliatus)

View previous topic View next topic Go down

Tobåndet kaninfisk (Siganus doliatus)

Post by Trond Erik on Wed Jan 02, 2013 6:03 pm


SIGANUS DOLIATUS
Norsk navn: Tobåndet kaninfisk.
Engelsk navn: Barred Spinefoot, Pencil-Streaked Rabbitfish og Two-Barred Rabbitfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Siganus er en slekt av fisker som teller 28 arter. På norsk kalles disse fiskene for kaninfisker. De har alle en liten, kaninlignende munn. De har også en modifisert ryggfinne som inneholder giftpigger.

Fisker i denne familien går ofte i par der det ene fisken vil holde utkikk etter predatorer mens den andre beiter etter mat.

NB: Tidligere var denne slekten delt i to slekter der artene med mørkt ansikt hadde slektsnavnet Lo.

.:UTSEENDE:.
S. doliatus har kroppsform som minner om andre arter i Siganus-familien, men i motsetning til vanlig gul foxface, S. vulpinus, har den kortere snute. Kroppen er sølvfarget med delikate blå striper og prikker. Finnene på overkroppen er gule og gulfargen fortsetter til toppen av ansiktet. Ansiktet har også to svarte bånd.

.:ATFERD:.
S. doliatus er en fredelig fisk som vil la andre fisker, bortsatt fra fisker som ligner, være i fred. Noen av strålene i ryggfinnene og analfinnene er giftige og andre fisker vil la den være i fred av frykt for å bli stukket og den kan derfor gjerne gå sammen med aggressive fisker. På grunn av disse piggene må fisken behandles med aktsomhet.

.:MATVANER:.
S. doliatus er en utpreget algeeter og er også kjent for å kunne spise forskjellige former for pestalger, deriblant grønne boblealger, dette vil derimot variere fra individ til individ. Dersom de ikke får i seg nok mat kan det hende de vil nappe på forskjellige typer koraller. De vil også kunne ta preparert for.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
S. doliatus er en enkel fisk å holde men størrelsen tilsier at den bør ha en del svømmeplass. Håndtering av fisken må skje med forsiktighet da piggene i ryggfinnen er giftige og kan gi stygge og ubehagelig sår. Les mer om dette her: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=966728


avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum