Pseudanthias pleurotaenia

View previous topic View next topic Go down

Pseudanthias pleurotaenia

Post by Trond Erik on Tue Nov 19, 2013 3:25 pm


PSEUDANTHIAS PLEUROTAENIA
Norsk navn: Firkant-anthias.
Engelsk navn: Squareback anthias og Square-spot fairy basslet.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Pseudanthias er en slekt av fargerike, små korallrevsfisker. Slekten teller 61 medlemmer, og flere av dem er populære fisker i saltvannsakvarier.

Et fellestrekke for alle Pseudanthider er at de går i store stimer som kan ha flere enn 1000 individer. I disse stor stimene vil man finne dominante hanner som passer på sitt harem av hunner. Laverestående hanner vil finnes på bunnen av stimen. På dagtid vil stimene holde seg noen meter unna revet der de jakter på plankton som kommer inn med strømmen. De vil svømme mot strømmen i samme hastighet som den, og dermed holde posisjonen; når strømmen endrer retning vil stimen med full synkronitet følge etter.

Studie av mageinnhold hos P. pascalus viste at dietten besto av omtrent 24 % dekapode kopepoder, 19 % cyclopoide kopepoder, 9 % fiskeegg, 36 % uidentifiserte biter av små skalldyr, og resten var skalldyr-larver, afipoder og ostracods. De vil kunne angripe og spise mindre reker dersom de er små nok til å kunne spises hele, men bortsett fra dette regnes de som trygge for alle de andre dyrene det er vanlig å ha i akvarier. De vil stort sett tilpasse seg akvariefór, men pass på å mat variert, dét vil hjelpe til å holde dem fargerike. De skal også ha mye mat, og ideelt mange ganger om dagen.

I naturen er det en stor overvekt av hunner. Det er 8 hunner på hver hann. Dette tyder på at Pseudanthider først blir hunner og så, gitt riktige omstendigheter, utvikler seg til hanner. De er også dikromatiske og dimorfiske.

Pseudanthider kan utvise territoriell aggresjon mot andre anthider og også andre lignende fisker som de anser som konkurrenter om maten. Bortsett fra dette er de fredelige og trygge.

.:UTSEENDE:.
Hunnene hos Pseudanthias pleurotaenia er oransje/gul-farget med en lavender-farget buk og ofte en tynn blå stripe som går fra nesen mot brystfinnen. Hannene er intenst røde eller rosa i fargen med lavender-farget buk og en firkantet, lysere flekk på siden. De kan bli 20 cm i lengde.

.:ATFERD:.
En fredelig og aktiv fisk. I naturen vil P. pleurotaenia opptre i stim; i akvarier, der de har kortere vei til skjul og færre naturlige predatorer, vil de derimot holde seg i løse grupper. De trives best flere i selskap og en ideel sammensetning vil være én hann med et harem på 5-10 hunner. Dersom hannen dør vil en hunn utvikle seg til hann (de er protogynose sekvensielle hermafroditter).

.:MATVANER:.
I naturen lever P. pleurotaenia primært på zooplankton, i akvarier vil de spise det meste som man forer med av kjøttholdig fór. De kan godt fores med litt fór mange ganger per dag.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
P. pleurotaenia regnes som moderat enkle å holde. Litt aggresivitet innad i en gruppe med P. pleurotaenia kan forekomme og utstøtte fisker har økt dødelighet. På grunn av aktivitetsnivå og størrelse bør minimumsvolumet for ett individ være 300 liter.


Hann av P. pleurotaenia.


Hunn av P. pleurotaenia.


Bildet over, som viser denne fiskens utbredelse, er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Pseudanthias pleurotaenia

Post by Trond Erik on Tue Mar 17, 2015 2:23 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum