Anampses lineatus

View previous topic View next topic Go down

Anampses lineatus

Post by Trond Erik on Sun Nov 17, 2013 6:55 am


ANAMPSES LINEATUS
Norsk navn: Linjegylte; engelsk navn: Lined wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Anampses en en slekt av gylter 13 arter. Det som skiller Anampses-gylter fra andre gylter er blant annet et enkelt par av fremoverstående tenner foran i kjeven, hode uten skjell og en heltrukket laterallinje Det er vanskelig å artsidentifisere og skille mange Anampses-gylter da de fleste arter har minst tre distinkte fargefaser.

I naturen er Anampses-wrasser oftest assosiert med korallrev der de kan søke tilflukt mello steiner og koraller. De vil også søke skjul i sandbunn dersom de trives, og vil sove der om natten.

Korallrevet sørger også for maten deres da de lever av mindre skalldyr de plukker fra steiner og knuser med de kraftige kjevene. Mageanalyse av Anampses cuvier viste at majoriteten av maten besto av små reker og amfipoder, men kopepoder, isopoder or krabber var også vanlige. I tillegg vil en del av de større artene kunne spise forskjellige ormer.

Rent generelt danner Anampses-gylter grupper der hannen som oftest er større og mer fargerik enn hunnene. De bruker det meste av dagen på å lete etter mat. Unge individer har også ofte annerledes farge enn hunnene. Små hanner har aldri blitt funnet og det antas derfor at unge individer utvikler seg til kjønnsmodne hunner som så igjen kan utvikle seg til terminalfase hanner dersom det er åpning for det. Med andre ord er de sekvensielle hermafroditter.

.:UTSEENDE:.
Unge individer Anampses lineatus har en svart kropp dekket av lysebrune flekker som ofte danner brutte halvsirkler. Et bredt, hvitt bånd krysser kroppen vertikalt like bak gjellelokket. Voksne individer har horisontale blå-grønne linjer på en mørk kropp som blir lysere og oransjebrun mot hodet. Halen, som er svart, har hos hunnen et bredt, hvitt bånd og hos hannen et bredt, gult bånd. Den kan bli 13 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. lineatus treffes som oftest i grupper i naturen bestående av hunner med en dominant hann i nærheten. Unge individer er mer sky og holder seg som oftest alene og nært skjulesteder. I akvariet bør den ha tilgang til sand for å sove i i tillegg til skjulesteder. De vil kunne utvise territoriell aggresjon mot artsfrender, spesielt dersom man har to eller flere hanner. De er fredelige mot andre fisker.

.:MATVANER:.
A. lineatus lever i naturen av virvelløse dyr den finner på substratet. De er stort sett revssikre, men kan finne på å spise mindre ornamentale reker og andre skalldyr inkludert snegler.

.:SYKDOM:.
A. lineatus tåler i likhet med andre Anampses-gylter frakt dårlig, og individer til salgs har ofte skader. På grunn av dette lever de ofte ikke lenge i fangenskap.

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Om slekten Anampses: http://reefkeeping.com/issues/2005-08/hcs3/index.php
Om slekten Anampses: http://reefbuilders.com/2015/05/15/leopards-tamarins-show-teeth/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde så sant man finner et individ som har klart transporten godt. Aktivitetsnivået og størrelsen tilsier at den minimum bør ha tilgang til 200 liter.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Voksent individ, sannsynligvis en hunn.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Ungt individ.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-32535.jpg
Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum