Acanthurus triostegus

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus triostegus

Post by Trond Erik on Sat Nov 16, 2013 12:23 pm


ACANTHURUS TRIOSTEGUS
Norsk navn: Fembåndet kirurg; engelsk navn: Convict surgeonfish og Convict tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus triostegus er lysegrå til hvit med fem vertikale, mørke striper. På toppen av ryggen er den ofte gul. Den første av disse går gjennom øynene. Den har også en sjette stripe som nesten krysser halefinnen der den er på sitt smaleste. Den kan bli 20 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. triostegus er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er mindre aggressiv mot andre kirurger enn mange andre kirurger, men god mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere ev aggressivitet. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr men kan jages av andre kirurger. Det anbefales derfor at man ikke holder den sammen med andre, mer aggressive kirurger. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
I naturne lever A. triostegus av filamentøse alger, gjerne der elver med ferskvann kommer ut i havet hvilket gir vekstvilkår for spesifikke alger. For å sikre godt immunforsvar og helse må den mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. triostegus er en enkel kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til riktig diett (nok alger), aggressivitet mot andre fisker, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 500 liter.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum