Acanthurus pyroferus

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus pyroferus

Post by Trond Erik on Sat Nov 16, 2013 12:02 pm


ACANTHURUS PYROFERUS
Norsk navn: Sjokolade-kirurg.
Engelsk navn: Chocolate surgeon fish og Mimic lemon peel tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Som ung etterligner Acanthurus pyroferus forskjellige dvergkeisere fra slekten Centropyge, sannsynligvis som følge av en evolusjonær tilpasning for å unnslippe predasjon. Hvilken dvergkeiser den etterligner varierer etter geografisk lokasjon, og Den ligner da på dvergkeiseren Centropyge flavissimus og dette er antatt å være en evolusjonær adapsjon for å unngå predasjon. Ved Stillehavsøyene (Polynesia, Melanesia og Mikronesia) etterlikner den Centropyge flavissima (Randall and Randall, 1960), i østre deler av Stillehavet etterligner den derimot C. vrolikii eller C. heraldi (Myers 1989, Kuiter 1996). På grunn av dette kalles A.pyroferus på engelsk "mimic tang". Som voksen blir den mørkere med røde kanter rundt øynene og brystfinnene. Rygg-, anal- og halefinnen blir grønnaktige men med kant lik kroppsfargen. Den kan bli 25 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. pyroferus er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er aggressiv mot andre kirurger og god mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere aggressivitet. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
For å sikre godt immunforsvar og helse må den mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. pyroferus er en enkel kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til riktig diett (nok alger), aggressivitet mot andre fisker, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 500 liter.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Voksent individ av A. pyroferus.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
Ungt individ av A. pyroferus som etterligner C. flavissimus.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-31081.jpg
Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Acanthurus pyroferus

Post by Trond Erik on Fri Jan 02, 2015 5:41 pm

En sjokolade-kirurg ble nylig oppdaget og fjernet i Florida, USA. Dette er ikke en nativ art i Florida og den antas den har blitt sluppet ut av en akvarist. Fisken ble donert til Ripley’s Aquarium of Canada.

Mer her: https://rettalbot.wordpress.com/2014/12/30/first-report-and-removal-of-non-native-surgeonfish-species-in-florida/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum