Acanthurus nigricans

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus nigricans

Post by Trond Erik on Sat Nov 16, 2013 11:20 am


ACANTHURUS NIGRICANS
Norsk navn: Hvitkinn-kirurg; engelsk navn: Whitecheek tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

Acanthurus nigricans er nært beslektet med A. achilles, A. leucosternon og A. japonicus, og alle disse fire fiskene hører til det såkalte A. nigricans-komplekset. De regnes alle som vanskelige fisker, både på grunn av størrelse, aktivitetsnivå, aggressivitet og sensitiviteten til sykdom som blant annet hvitrikk. A. nigricans kan krysses med alle de andre fiskene i komplekset, og er sympatrisk (har overlappende utbredelse) med samtlige. Les mer om dette her: http://www.saltvannsprat.com/t951-den-store-kirurg-traden#7048

.:UTSEENDE:.
Acanthurus nigricans har en mørk lilla-blå kropp med en liten hvit flekk mellom øyet og munnen. Bryst-, anal- og ryggfinnene har blå kant. Halefinnen er lyseblå med et gult bånd. To gule bånd går langs kroppen og danner et ønskebein-mønster. Den kan bli 21 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. nigricans er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er aggressiv mot andre kirurger og god mating, god plass, og å sette den inn først, kan redusere aggressivitet. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

Krysser seg i naturen med A. achilles.

.:MATVANER:.
A. nigricans lever i naturen av filamentøse alger. For å sikre godt immunforsvar og helse må den mates jevnlig med mat som inneholder alger. Den vil også spise kjøttmat, som frossenfór og pellets/flak.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. nigricans er en moderat enkel kirurg å holde i fangenskap, problemene er knyttet til rikgit diett (nok alger), aggressivitet mot andre fisker, og aktivitetsnivå. Den krever god plass og det anbefales minst 500 liter.

http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-25952.jpg
Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum