Keiserkirurug (Zebrasoma xanthurum)

View previous topic View next topic Go down

Keiserkirurug (Zebrasoma xanthurum)

Post by Trond Erik on Wed Jan 02, 2013 10:21 am


ZEBRASOMA XANTHURUM
Norsk navn: Keiserkirurg
Engelsk navn: Purple tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Zebrasoma (engelsk: tang) er en slekt av kirurgfisker med sju medlemmer, samtlige svært populære i saltvannsakvarier. Denne populariteten skyldes at de i motsetning til mange andre kirurger er mer fredelige, ikke blir så store, forholdsvis enkelt tilpasser seg et liv i fangenskap og er mindre sensitive ovenfor sykdommer.

Kroppene til Zebrasoma-fisker er sammentrykt lateralt og ovale, slik at de i motsetning til andre kirurgfisker er høyere (når de slår opp finnene), enn de er lange. De har også de utstående munn som skapt for å nappe filamentøse alger. De har ett par med pigger (én på hver side) som de kan bevege.

.:UTSEENDE:.
Z. xanthurum har en dyp, mørk blåfarge dekket av enda mørkere horisontale striper og flekker som dekker hele kroppen bortsett fra halefinnen som er gul (gulfargen på halefinnen er kilden til navnet xanthurum). Brystfinnene er også gulkantete. I naturen kan Z. xanthurum nå 25 cm i lengde, men i fangenskap blir de sjeldne lenger enn 20 cm. Det er svært vanskelig å se forskjell på haner og hunner.

I likhet med Z. flavescens, Z. scopas, Z. rostratum, og kanskje flere, kan Z. xanthurum ha et lite område foran piggen som er dekket av korte, stive hår (bristles; se bilde i presentasjonen av Z. scopas). Det har blitt spekulert i om det bare er kjønnsmodne hanner som utvikler denne flekken, men dette er ikke avklart ennå.

Det er kjent men forholdsvis sjeldent at Z. xanthurum viser abnormale farger, og langt fra så vanlig som hos Z. flavescens og Z. scopas.

.:ATFERD:.
Z. xanthurum er en meget aktiv fisk, men ikke en storsvømmer. I naturen lever den alene eller i små grupper. Som mange marine arter vil en ha bedre resultater om en holder bare én Z. xanthurum da den er territoriell. Den bruker piggen som våpen om det skulle være nødvendig. Kutt fra piggen kan over tid ta livet av andre fisker. Stort kar med mange tilholdssteder kan romme flere Zebrasoma-individer, men her må en bruke kløkt.

Den regnes som den mest aggressive Zebrasoma-arten og vil ofte hevde seg ovenfor nye fisker i akvariet, og kunne slåss med lignende fisker og da spesielt andre kirurger.

I naturen påtreffes den oftest alene eller i små grupper, og av og til med Zebrasoma desjardinii.

.:MATVANER:.
Z. xanthurum tilbringer mye av sin tid beitende etter alger og er en nyttefisk i så måte. Det er avgjørende for tarmsystemet og et langt liv at den hovedsakelig får vegetabilsk for. Den vil spise tørkede alger eller sjøgress festet til en klype. Et råd ved foring kan være å mate med vegetabilsk for først og så kjøttmat rett etterpå. Dette sikrer at tangen spiser seg nesten mett før kjøttmat blir gitt til øvrige fisker.

.:SYKDOM:.
Zebrasoma-fisker er spesielt utsatt for ”marine ich” og andre parasitter, noe som betyr at det er en god idé å holde fisken i karantene et par uker før den introduseres i hovedkaret. En god akvariebutikk vil holde fisk i karantene med kobber i vannet slik at eventuell ich blir fjernet fra fisken.

Zebrasoma-fisker er også utsatt for HLLE, som man antas skyldes dårlig vannkvalitet og dårlig lys.

De krever også generelt svært oksygenrikt vann så sørg for at vannoverflaten er i god/kraftig bevegelse og at skummeren skummer godt.  

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
http://reefbuilders.com/2015/05/07/awesome-fish-spotlight-zebrasoma-xanthurum-purple-tang/
Generelt om slekten: http://www.saltvannsprat.com/t951-den-store-kirurg-traden#7313

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Z. xanthurum kan være ganske hardfør i et godt innkjørt saltvannsakvarium. Som mange marine arter vil de beste resultatene oppnås om fisken får tilstrekkelig rom og egnede romkamerater slik at stress minimaliseres. Fisken størrelse kombinert med aktivitetsnivå tilsier at den bør ha et relativt stort akvarium (> 450 liter). Den blir fort territoriell og vil ha en fast plass å være om natten.

Vær forsiktig med å bruke nettinghåv på grunn av piggene på halefinnen kan få fisken til å bli hengende fast.

Last edited by Trond Erik on Tue Jun 30, 2015 5:57 pm; edited 2 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Keiserkirurug (Zebrasoma xanthurum)

Post by Trond Erik on Fri May 08, 2015 9:39 am

Presentasjon under "Awesome Fish Spotlight"-serien i Reef Builders: http://reefbuilders.com/2015/05/07/awesome-fish-spotlight-zebrasoma-xanthurum-purple-tang/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Keiserkirurug (Zebrasoma xanthurum)

Post by Trond Erik on Tue Jun 30, 2015 5:58 pm

Flott artikkel i ReefBuilders som tar for seg Zebrasoma-kirurger og gir en presentasjon av hver art: http://reefbuilders.com/2015/06/29/speciation-biogeography-hybridization-zebrasoma/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Keiserkirurug (Zebrasoma xanthurum)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum