Hymenocera picta

View previous topic View next topic Go down

Hymenocera picta

Post by Trond Erik on Mon Sep 09, 2013 9:04 pm


HYMENOCERA PICTA
Norsk navn: Harlequinreke; engelsk navn: Harlequin shrimp.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Hymenocera er en monotypisk slekt av reker som inneholder arten Hymenocera picta. Enkelte steder vil man se at man deler inn sleten i to arter, H. picta og H. elegans. H. picta er da fra de sentrale og østlige deler av Stillehavet mens H. elegans er fra det Indiske hav og vestlige deler av stillehavet.

.:UTSEENDE:.
Den østlige varianten har dyp-rosa/lilla flekker med gul kant mens den vestlige varianten har brune flekker med blå kant. Begge har matt hvit grunnfarge. Generelt har denne reken en unik kroppsform som kan minne om en blomstrende orkidé. De kan bli 5 cm i lengde.

.:ATFERD:.
H. picta er en rolig og fredelig reke (bortsett fra ovenfor sjøstjerner) som i naturen påtreffes i par. De vil være aggressive ovenfor artsfrender og man bør bare ha én i akvarium så sant man ikke har et etablert par.

.:MATVANER:.
H. picta lever utelukkende av sjøstjerner. De vil spise Asterina-stjerner som er vanlige haikere i saltvannsakvarier men også dekorative stjerner som Linckia sp. og Protoreaster sp.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Et enkelt og fredelig dyr så sant man kan fore dem med tilstrekkelig med sjøstjerner. På grunn av størrelsen kan de godt gå i et lite akvarium.

Last edited by Trond Erik on Tue Feb 03, 2015 9:34 am; edited 1 time in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Hymenocera picta

Post by Trond Erik on Mon Sep 09, 2013 9:10 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Hymenocera picta

Post by Konrad on Sun Feb 08, 2015 1:02 pm

Disse rekene er vakre, underlige og ganske uredde er min erfaring etter ett år nå. Og de er veldig effektive om man syns man har fått vel mange asterina sjøstjerner i karet. Det virker som de etterhvert som bestanden av asterina raskt går ned, er mer aktive og på leting etter mat. Skal man klare ha denne reka over tid er det nødvendig med ekstra-service. Bor man innen rimelig avstand fra sjøen (at man kan ta en tur hver 2. eller 3. uke) er problemet løst. Ved fjære sjø eller i fjærepytter vil det hele året være muligheter for å finne små sjøstjerner i alle størrelser. Disse tåler svært godt å gå i egen bøtte i lang tid med en luftestein oppi (luftesteinen vil heller ikke øke tempen på vannet som pumper generelt vil gjøre). For å øke biologisk evne litt mht vannkvalitet, kan en eller flere små porøse levendesteiner fra akvariet legges oppi. En temp på 20 grader ser ikke ut til å være problem for hverken stjerner eller stein.

Sjøstjerner i naturen mangler ikke så rent sjelden armer, eller har armer som er på vei ut igjen. Det kan være rovdyr som har revet av armer, eller sjøstjerna selv som har kuttet av en skadet arm (autotomi). Dette vises også veldig ofte på asterina. De har ikke hjerne, og har filtrert sjøvann istedet for blod. Det er derfor flere grunner til å tro at det neppe er et større traume at det blir kuttet av en arm for å mate en Harlequin nå og da. Har ihvertfall ikke mistet noen sjøstjerner pga dette. Harlequin reka har svært god luktesans og er framme med en gang staven med maten er på vei oppi tanken.

På denne måten kan man ha denne nydelige reka med sin flotte personlighet til den dør av alderdom.

Konrad
 
 

Antall Innlegg : 99
Ryktepoeng : 12
Medlem siden : 2013-12-16
Bosted : Brønnøysund

View user profile

Back to top Go down

Re: Hymenocera picta

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum