Pseudocheilinus evanidus

View previous topic View next topic Go down

Pseudocheilinus evanidus

Post by Trond Erik on Sat Sep 07, 2013 2:01 pm


PSEUDOCHEILINUS EVANIDUS
Norsk navn: ?; engelsk navn: Scarlet pin stripe wrasse, Vanishing wrasse, Disappearing wrasse og Striated wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Pseudocheilinus er en slekt av wrasser (gylter) som teller 5 medlemmer. De er blant de mindre wrassene. De har ikke et etablert engelsk økenavn, men "the lined wrasses" (gyltene med linjer) har blitt foreslått siden de fleste av medlemmene har horisontale linjer langs kroppen.

Pseudocheilidene er aktive gylter og har i likhet med andre beslektede slekter, doble pupiller som man antar har blitt evolvert for å hjelpe gyltene når de jakter og at den fremste pupillen fungerer som et makroobjektiv. Et annet kjennetehgn for disse gyltene er tannstrukturen med flere par av bakover-pekende hjørnetenner.

I likhet med en del andre gylter, vil Pseudocheilidene sove om natten i en kokong de lager og som det er nattat hjelper til å skjule dem for nattaktive rovdyr.

Pseudocheilidene er glupske, opportunistiske rovdyr og analyse av mageinnhold har vist at de spiser diverse amfipoder, isopoder, ormer, små fisker, krabber og reker.

Individer av Pseudocheilinus er sky og opptrer nesten alltid alene i naturen. Noen voksne indivder kan danne løse assosiasjoner, men disse fungerer ikke som grupper eller haremer.

Som med mange andre gylter har alle hanner først vært hunner som så har utviklet seg videre til hanner (de er såkalte "sekundær-hanner"). Studier har vist at størrelse er en god indikasjon på kjønn. En Pseudocheilid som er en tredjedel eller mindre av maksimal voksen størrelse er et individ uten utviklet kjønn (verken hunn eller hann). Et individ som er mellom en tredjedel og to tredjedeler av maksimal voksen størrelse er en seksuelt funksjonell hunn. Et individ over to tredjedel av maksimal voksen størrelse er en hann.

Alle Pseudocheilider er hardføre og sykdomsresistente fisker. Det er ikke uvanlig at de blir mer enn 10 år i fangenskap. Dessverre blir de også temmelig sjefete og vil kunne plage andre mindre og fredelige fisker. Det anbefales derfor at Pseudocheilider innføres til slutt som siste dyr i et akvarium, for å minimere aggressivitet. Det frarådes også å ha to eller flere Pseudocheilider i samme akvarium. De vil også kunne angripe forskjellige reker og krabber. Å holde dekorative reker og krabber sammen med Pseudocheilider vil som oftest ikke ende godt, selv om det kan ta år før fisken plutselig bestemmer seg for å jakte på dem.

.:UTSEENDE:.
Pseudocheilinus evanidus er rød til oransje-rød med ca 25 tynne, hvite horisontale striper. En hvit stripe (som kan ha blå-nyanse) går fra munnen til øvre del av gjellelokket. Den kan bli 9 cm i lengde.

.:ATFERD:.
P. evanidus er en aktiv fisk som stadig er på jakt etter bytte på steinene. Den kan utvise aggresjon mot andre fisker, og da spesielt andre wrasser men også andre mindre fisker.

.:MATVANER:.
I naturen lever P. evanidus av mat den finner på stein og koraller. Den vil spise mange mindre dyr som kan bli problemer i saltvannsakvarier, så som korallparasitter og pyramid-snegler, men foretrekker i naturen små skalldyr. Den vil lett venne seg til preparert fór.

.:SYKDOM:.
Som andre Pseudocheilider er P. evanidus en hardfør fisk som sjelden blir syk.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel og hardfør fisk som dessverre kan mobbe mange andre fisker, spesielt dersom forholdene ikke er optimale. Den vil kunne angripe og spise mindre nyttedyr og fisker. Den er aktiv og bør minimum ha 130 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum