Plerogyra sinuosa

View previous topic View next topic Go down

Plerogyra sinuosa

Post by Trond Erik on Fri Aug 23, 2013 9:44 pm


PLEROGYRA SINUOSA
Norsk navn: boblekorall; engelsk navn: Bubble coral.

NB: Korallen Physogyra lichtensteinii kalles også boblekorall.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Plerogyra er en LPS-slekt innen Caryophylliidae-familien. En annen populær slekt i denne familien er Euphyllia, og Plerogyra og Euphyllia er dermed nært beslektet og har mye til felles. Plerogyra-koraller former runde kolonier som danner lange, stilkete korallitter med kjøttfulle vesikler uten tentakler (tentaklene er festet på undersiden). Tentaklene er ute dag og natt, men blir mindre om nettene slik at tentaklene da kommer frem. Korallittene er flabello-meandroide og vanligvis mer enn 5 cm høye, 20 - 100 mm i diameter, og godt separerte (bare fusjonert ved basen i motsetning til hos Physogyra som er fusjonert ved toppen). Septa er prominente og de største er hevet med så mye som 0 mm. De er aggressive koraller som trenger mye rom.

Slekten Plerogyra består av tre arter, P. discus, P. sinuosa og P. simplex.

.:UTSEENDE:.
P. sinuosa er flabello-meandroid med daler mer eller mindre sammenkoblet av et spinkelt koenosteum. Vesiklene er på størrelse med druer men kan være tubulære eller irregulære (i motsetning til runde), men dette er som oftest avhengig av hvor oppblåste de er. Vesiklene kan ha bånd i en litt mørkere nyanse.

.:ATFERD:.
Som mange andre LPS-koraler har Plerogyra sweeper-tentakler (som kan bli mer enn 10 cm i lengde) og den bør derfor ikke plasseres for nært andre koraller.

Den reproduserer seg både seksuelt og aseksuelt (ved "budding", dvs at nye individer gror ut ved basen og faller tilslutt av; men også ved at korallvevet strekker seg ut forbi eget skjellett og så løsner for å feste seg over egnet, hardt substrat i nærheten).

.:NÆRING, LYS OG VANNSIRKULASJON:.
P. sinuosa er fotosyntetisk og saktevoksende. De fleste individer krever ikke mye lys, og i naturen finner man dem ofte under overheng, i sprekker og lignende. Korallen kan godt fóres med mat egnet for LPS. De trives best i moderat til liten vannsirkulasjon, og helst med turbulent framfor konstant retning.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
P. sinuosa er en hardfør korall og de fleste sykdommer og skader skyldes som oftest transport. Får de først skader kan de utvikle Brown Jelly Disease (BJD).

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
P. sinuosa er en enkel og hardfør korall men med sweeper-tentakler som kan brenne andre koraller.

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Plerogyra sinuosa

Post by Trond Erik on Fri Aug 23, 2013 9:51 pm

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum