Centropyge tibicen

View previous topic View next topic Go down

Centropyge tibicen

Post by Trond Erik on Wed Aug 07, 2013 11:55 am


CENTROPYGE TIBICEN
Norsk navn: Nøkkelhull dvergkeiser (?); engelsk navn: Keyhole angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. tibicen er hovedsaklig svart (ev mørkeblå) med en hvit, vertikal flekk langt fremme på siden av kroppen (som på noen individer kan minne om et nøkkelhull, derav navnet). Rygg- og gattfinner har blå kant. Bryst- og fremre del av gattfine er gule. Halefinnen har blå stripe. Kan bli 19 cm i lengde og er dermed den største dvergkeiseren.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. Den liker å kunne stikke seg bort og alvariet bør derfor være innredet med huler og ganger.

I naturen finner man den som oftest i par eller i harem med 3-7 individer der én er en hann.

.:MATVANER:.
C. tibicen er altetende og bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
C. tibicen er en aktiv fisk som vil prøvesmake på det meste i akvariet. På grunn av aktivitetsnivået og størrelsen er anbefalt minimumsstørrelse på akvariet 270 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge tibicen

Post by Konrad on Fri Feb 14, 2014 1:59 pm

Min opplevelse med denne fisken var at den etter 2-3 mnd begynte å nappe på noen utvalgte sps og det ble bare verre etter som tiden gikk. Ingen av de andre fiskene nappet, og karet var på 380 liter. Til slutt måtte den fanges og overføres til en 150 liter der den ble alene,og med stort sett de samme korallene. Der nappet den aldri. Men den trivdes heller dårlig alene og var stort sett i skjul og lite aktiv.

Etter 2-3 mnd måtte jeg derfor bestemme meg om jeg skulle gi den bort eller føre den tilbake i hovedakvariet, og det siste ble valgt. Først ble den banket skikkelig opp av min ganske nye afrikanske dvergkeiser og det måtte ha vært rette medisin i dette tilfellet for den har ikke nappet på et år nå   og svømmer rundt omkring som det beste prakteksemplar av arten.

Konrad
 
 

Antall Innlegg : 99
Ryktepoeng : 12
Medlem siden : 2013-12-16
Bosted : Brønnøysund

View user profile

Back to top Go down

Re: Centropyge tibicen

Post by Trond Erik on Fri Feb 14, 2014 2:04 pm

Den måtte rett og slett i skammekroken noen måneder   

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge tibicen

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum