Calloplesiops altivelis

View previous topic View next topic Go down

Calloplesiops altivelis

Post by Trond Erik on Sat Aug 03, 2013 5:50 pm


CALLOPLESIOPS ALTIVELIS
Norsk navn: Mirakelfisk
Engelsk navn: Marine betta og Comet.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Calloplesiops er en monotypisk slekt av marine rovfisk med arten C. altivelis.

NB: Denne fisken kalles ofte "Comet grouper" på engelsk og skulle dermed være en havabbor (=grouper), dette er ikke korrekt. Fisker i slekten Calloplesiops hører til familien Plesiopidae ("langfinne-fisker") mens ekte havabborer hører til familien Serranidae. Calloplesiops er rett og slett i feil familie for å kunne kalles havabborer.

.:UTSEENDE:.
Calloplesiops altivelis er svart til mørkebrun med mange lyseblå til hvite prikker over hele kroppen. På bakkroppen har den et blåringet, falsk øye. Voksne individer har en hvit flekk på halefinnen og flere og mer tettsittende prikker på kroppen. Den kan bli 20 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. altivelis er en sky fisk som vil tilbringe mye tid gjemt bort i sprekker og huler. Dersom den blir skremt vil den stikke hodet inn i en hule/sprekk og vri på kroppen slik at banenden med det falske øyet minner om en aggressiv Gymnothorax meleagris-murene. I akvarier er det ikke uvanlig at den gjemmer seg i en uke eller mer etter introduksjon. Og siden den er nattaktiv vil den heller ikke være mye fremme. Man kan få den mer frem ved å ha steder i akvariet med lite lys og skygge.

Den er fredelig og vil ikke plage andre fisker, men kan bli plaget selv av dottybacks, korallvoktere, m.m.

.:MATVANER:.
C. altivelis er en rovfisk som har mindre skalldyr og fisker på menyen. I akvarier vil den stort sett la eksisterende skalldyr og fisker i fred, men vil jakte på alle nye tilsatte reker (inkludert L. wurdemanni og L. amboinensis), eremitter, og mindre fisker. Når den jakter på bytte vil den bevege seg sidelengs mot dyret og, etter å ha trengt det inne et sted, deretter stoppe for å vente på at dyret skal flykte. Den falske øyeflekken gjør at sannsynligheten er betydelig for at byttet flykter mot feil ende av fisken og deretter lett kan tas.

I akvarier kan den være vanskelig å få til å spise, spesielt dersom den er i akvarier med mer frempå fisker. Den er sky og forsiktig og vil raskt komme for sent til matbordet. I tillegg vil den ofte nekte å ta dødt fór, og må ofte akklimatiseres til vanlig preparert fór med en periode med levende fór. Et annet triks er å mate den om natten nært gjemmestedet dens.

Siden den sjelden vinner kampen om maten bør den ofte punkt-mates. Dette må derimot ikke nødvendigvis gjøres ofte, da den i modne korallrevs-akvarier vil finne mat -- ormer og andre virvelløse dyr -- på egenhånd.

.:SYKDOM:.
C. altivelis ser ut til å være en svært hardfør fisk og det er flere som har rapportert at det har vært eneste fisk som har overlevd akvariums-krasj samt alvorlige utbrudd av marine ich nesten uten symptomer mens andre fisker har vært dekket av cyster. Den kan derimot få HLLE, selv om også dette er uvanlig.

.:OPPDRETT:.
C. altivelis har latt seg oppdrette i fangenskap, men tilgjengeligheten av oppdrette individer i Norge er ukjent.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel og svært hardfør fisk å holde i fangenskap, men den kan desimere bestander av mindre skalldyr og fisker. På grunn av størrelse og aktivitetsnivå bør den minst ha 200 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum