Lactoria cornuta

View previous topic View next topic Go down

Lactoria cornuta

Post by Trond Erik on Thu Aug 01, 2013 8:27 pm


LACTORIA CORNUTA
Norsk navn: Langhornet kufisk (?), engelsk navn: Longhorn cowfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Lactoria er en slekt av boksfisker (familien Ostraciidae) med fire arter. Boksfisker har fått navnet på grunn av den kubiske kroppsformen. De har også ofte heksagonale mønster (bikube-mønster) på huden. Huden er også svært hard og utgjør nærmest et skall som gjør det vanskelig for rovdyr å angripe boksfisker, men også vanskelig for boksfiskene å svømme. Et ekstra forsvar hos mange boksfisker er toksiner som de skiller ut gjennom huden. Dette utgjør et stort problem ved å holde mange boksfisker i fangenskap: dersom fisken stresses kan den sekretere toksiner som skader og dreper de andre fiskene i akvariet.

.:UTSEENDE:.
Lactoria cornuta er som andre boksfisker kubisk i kroppsform men har, som andre kufisker, horn i pannen som peker fremover. Kroppsfargen kan variere mye fra individ til individ, men vanlige farger er olivengrønn, gul og oransje med blå eller hvite flekker. Det er ikke mulig å skille hanner fra hunner på utseende. Munnen sitter på undersiden av hodet. Den mangler gjellelokk, men har et hull eller en spalte i stedet for. Den kan bli 46 cm i lengde.

.:ATFERD:.
En rolig men sky fisk. I naturen lever voksne som oftest alene mens unge individer gjerne danner grupper. Dersom den blir skremt, f eks ved høy lyd, skarpt lys og brå bevegelser, kan den sekretere toksinet ostracitoksin som det antas kan skade andre fisker. I et lukket, begrenset miljø som et akvarium kan dette få katastrofale følger.

.:MATVANER:.
L. cornuta er omnivor og spiser i naturen alger, små virvelløse dyr, skalldyr, skjell, protister, fisker, og annet den fanger på sandgrunn. Den har en spesiell spiseteknikk der den blåser vekk sanda og så jafser i seg det den måtte finne.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en vanskelig fisk for spesielt interesserte siden det antas at toksinet den skiller ut når den blir skremt kan skade ande fisker. Den blir også stor.


Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum