Acanthurus maculiceps

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus maculiceps

Post by Trond Erik on Wed Jul 31, 2013 7:15 pm


ACANTHURUS MACULICEPS
Norsk navn: Hvitfregnete kirurg (?); engelsk navn: White-freckles surgeonfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus maculiceps har en oval kropp som er sammenpresset lateralt. Den har brun til grå kropp med et svart bånd langs gjellelokket, fregnete hode, en mørk, diffus flekk bak gjellelokket forbundet med det svarte båndet, et mørkebrunt området rundt piggen ved foten av halefinnen, og de første strålene i brystfinnene er gule. Den kan bli 40 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. maculiceps er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den antas å være territoriell og aggressiv mot andre kirurger fra Acanthurus-slekten men at den stort sett vil gå bra sammen med andre typer kirurger og andre fisker. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
A. maculiceps er hovedsakelig en algeeter som lever av bentiske alger men i fangenskap spiser den gjerne mat for kjøttetere også. Det er viktig at den fores med rikelig med alger for å sikre et sterkt immunforsvar, redusere aggressivitet og stimulere god helse. Den kan være vanskelig å få til å spise i fangenskap.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. maculiceps er en vanskelig fisk pga størrelsen og aktiviteten som fordrer svært god svømmeplass. Den er også sensitiv og vil lett bli offer for parasitter som marine ich. Den bør minimum ha 500 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum