Ctenochaetus tominiensis

View previous topic View next topic Go down

Ctenochaetus tominiensis

Post by Trond Erik on Wed Jul 31, 2013 12:41 pm


CTENOCHAETUS TOMINIENSIS
Norsk navn: Tominikirurg.
Engelsk navn: Tomini tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Ctenochaetus er en slekt av kirurgfisker som teller ni medlemmer. Artene i denne slekten anses som mindre aggressive enn kirurger flest, de blir generelt mindre, og de er blant de mest effektive algespiserne. Dette gjør dem til attraktive akvariefisker. Det som kjennetegner Chenochaeter fra andre kirurger er at de har en modifisert munn- og tannstruktur. Voksne individer har mer enn 30 tenner per kjeve som er fleksible og smale (derav det engelske navnet "Bristletooth"). I tillegg har de bare åtte stråler i ryggfinnen mens andre kirurger har ni.

Ctenochaeter lever vanligvis langs revs-vegger der de bombarderes av strømmer med rent og veldig oksygensrikt vann.

Det er en vanlig misfortåelse at Ctenochaeter er rene algeeter. Dette er ikke korrekt. Tennene er evolvert for å raspe løs detritus fra steiner og den karpe-lignende munnen for å suge inn denne løse detritus-massen som består av diatomer, små alge-fragmenter, uidentifiserbart organisk materiale og uorganiske sedimenter. I akvarier finner de derimot som oftest ikke nok detritus, og kosten vil bestå av en større andel alger. Ofte er det heller ikke nok algevekst, og fóring med preparert fór som inneholder alger (f. eks tørkete alge-flak) anbefales. Det anbefales at karet inneholder både levende stein og sandbunn for å gi det økologiske miljøet som vil stimulere vekst av alger og dannelse av detritus. Med mye overflate fra LS glassveggene, vil ære mye grobunn for alger.

Unge Ctenochaeter opptrer ofte i løse grupper. De har også annen farge enn de voksne, og denne fargen endres gradvis til den vokse fargen når de blir 7-8 m i lengde. Fargen hos ungfisker er ofte skarp gul, blå og oransje, mens voksne individer er mer kjedelige brune, svarte og beige, avhengig av art. Voksne individer danner som oftest stabile partnerskap, bortsett fra hos C. strigosus, som man finner alene.

Det er vanskelig å skille individer på kjønn, men hunn-fisker er ofte mindre enn hann-fisker. Ctenochaeter inneholder to toksiner, en av dem kommer fra diatomene de spiser, så ikke spis ctenochaeten din!

.:UTSEENDE:.
Ctenochaetus tominiensis har en oval kropp med mønster som endrer seg ettersom den blir eldre. Som voksen er den brun eller grå med blåhvit halefinne og gatt- og ryggfinne med gule kanter. Områdene over øynene har små, gule flekker mens områdene under øynene har en gul halvsirkel. Den kan bli 16 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. tominiensis oppfører seg som Ctenochaeter flest men er sannsynligvis den mest aggressive av dem. Den kan forventes å plage mindre aggressive fisker i fangenskap.

.:MATVANER:.
C. tominiensis vil skrape LS og glass for alger og detritus. Den kan med fordel gis ekstra alger, f eks i form av tørkete flak. For optimal trivsel bør den ha tilgang til store overflater som er grobunn for alger, altså mye LS og et stort akvarium.

.:SYKDOM:.
Som andre kirurger kan Ctenochaetus rammes av HLLE, spesielt dersom de ikke har tilgang til nok alger.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
C. tominiensis er en utmerket algeeter men kan være aggressiv ovenfor andre fisker og da spesielt andre kirurger. Den bør minimum ha 300 liter og da rikelig med LS.

NB: C. tominiensis inneholder minst to forskjellige typer toksiner. Ikke spis C. tominiensis-en din!
Bilder over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org.


Last edited by Trond Erik on Sat Apr 04, 2015 8:04 am; edited 2 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Ctenochaetus tominiensis

Post by Trond Erik on Thu Dec 12, 2013 2:42 pm

Det er mange rare mutantfisker der ute i havet. Bildet viser en tominikirurg med to halefinner:

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum